Šta treba znati o curenju tajnih dokumenata iz Pentagona

Čini se da dokumenti objavljeni na internetu otkrivaju detalje o tome kako američke agencije špijuniraju druge nacije, uključujući saveznike.

Američki zvaničnici tvrde da osoblje Ministarstva odbrane još procjenjuje njihovu autentičnost (AFP)

U posljednjim sedmicama na internetu se pojavio niz dokumenata koji navodno sadrže visoko povjerljive obavještajne podatke Pentagona vezane uz rat u Ukrajini i prikupljanje informacija o bliskim američkim saveznicima.

Dok su mediji u SAD-u sve više izvještavali o očitom curenju informacija, dužnosnici su bili oprezni u odgovorima.

Glasnogovornik Pentagona Chris Meagher rekao je da fotografije koje kruže “izgleda pokazuju dokumente sličnog formata” onima koji su dostavljeni višim vojnim čelnicima, ali i naglasio da osoblje Ministarstva odbrane još procjenjuje njihovu autentičnost.

Nekoliko dužnosnika je upozorilo da se čini da su barem neki od dokumenata krivotvoreni, što potiče zabrinutost da bi mogli potaknuti kampanje dezinformacija.

U ponedjeljak je Meagher kazao da bi dokumenti mogli predstavljati “vrlo ozbiljan rizik za nacionalnu sigurnost”.

Dok se novi detalji i dalje pojavljuju, jasno je da je situacija izazvala šok za američku administraciju, koja nastoji primiriti situaciju i procijeniti obim bilo kakve povrede podataka.

Evo šta trebate znati.

Gdje su se prvi put pojavili dokumenti?

Prema istraživačkoj web stranici Bellingcat, čini se da su se dokumenti prvi put pojavili na fotografijama objavljenim na Discordu, online platformi koja je popularna među gamerima.

Fotografije prikazuju zgužvane dokumente postavljene na magazine i druge kućanske predmete.

Bivši zvaničnici koji su pregledali fotografije rekli su Tje New York Timesu (NYT) da se čini da su presavijene i da su vjerovatno uzete iz džepa.

Bellingcat je otkrio curenje na Discord server koji sada ne postoji.

Njihovo istraživanje pokazalo je da su se dokumenti pojavili na društvenim mrežama već u martu, kada su neki od njih datirani.

Istraživačka stranica također je rekla da ima dokaze da su neki od dokumenata objavljeni još u januaru na Discordu.

Dokumenti nose oznake tajnosti, neki su označenim kao “strogo povjerljivo”, što je najviši nivo tajnosti, i čini se da su neki od njih slajdovi brifinga koje je pripremio načelnik Generalštaba američke vojske.

Neki sadrže oznaku NOFORN (Not Releasable to Foreign Nationals), što znači da se ne mogu dijeliti sa stranim obavještajnim agencijama, uključujući Five Eyes, grupu špijunskih agencija u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britanijiu, Australiji i Novom Zelandu, prema NYT-u.

Slike dokumenata proširile su se sa Discorda na imageboard 4chan na internetu prije nego što su se pojavile na većim platformama društvenih medija, navodi Bellingcat.

Ko je mogao otkriti dokumente?

Ministarstvo pravde SAD-a pokrenulo je istragu o incidentu, ali usred brojnih nagađanja, nisu objavljene službene informacije o mogućem otkrivanju informacija.

Klasifikacija NOFORN-a i geografska širina informacija sadržanih u dokumentima naveli su neke da nagađaju da je osoba koja je procurila Amerikanac, iako su dva američka dužnosnika kazala za Reuters da vlasti nisu isključile mogućnost da su dokumenti možda izmijenjeni kako bi se sakrilo njihovo porijeklo.

Jedan zvaničnik rekao je za Reutersu da istražitelji razmatraju četiri ili pet teorija, od nezadovoljnog zaposlenika do prijetnje iznutra koja je aktivno željela potkopati interese američke nacionalne sigurnosti.

Također nije bilo jasno kako su dokumenti došli u posjed osobe koja ih je odala.

No, u utorak je američki ministar odbrane Lloyd Austin obećao otkriti identitet mogućeg odavača: “Nastavit ćemo istraživati ​​i prevrtati svaki kamen dok ne pronađemo izvor ovoga i razmjere.“

Kasnije tog dana, u govoru na teksaškom Univerzitetu Rice, direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns kazao je da su istrage o izvoru curenja informacija “prilično intenzivne”.

Jesu li dokumenti pravi?

U nedjelju je Pentagon saopćio da barem neki dokumenti “izgleda sadrže osjetljiv i visoko povjerljiv materijal”, ali je Ministarstvo odbrane zaobišlo kategorične tvrdnje o autentičnosti dokumenata, naglašavajući da su barem neki lažirani.

Iako su američki zvaničnici ostali šutljivi o tome koji bi dijelovi mogli biti izmijenjeni, jedan od radova pokazuje da su procjene broja poginulih ruskog vojnog osoblja u Ukrajini znatno niže od brojeva koje je potvrdio SAD.

Čini se i da je broj smrtno stradalih ukrajinskih vojnika veći od službenih brojki.

U ponedjeljak je Meagher rekao novinarima da su “poduzeti koraci srekne bolji uvid u to kako se ova vrsta informacija distribuirala i kome”.

“Otkrivanje osjetljivog povjerljivog materijala može imati ogromne implikacije ne samo za našu nacionalnu sigurnost, već može dovesti do gubitka života ljudi”, dodao je.

Vedant Patel, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, kazao je da američki dužnosnici “o tome razgovaraju sa saveznicima i partnerima na visokim nivoima”.

U međuvremenu je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby priznao da administracija nije sigurna hoće li se u narednim danima pojaviti još dokumenata.

U ovom trenutku, rekao je u ponedjeljak, “ne znamo ko stoji iza ovoga, ne znamo koji je motiv”.

Šta dokumenti pokazuju i koje su zemlje uključene?

Dokumenti navodno otkrivaju širok raspon informacija, uključujući potencijalno osjetljive o ratu u Ukrajini.

Također pokazuju da je SAD prisluškivao saveznike, uključujući Južnu Koreju i Izrael.

Ukrajina – Ako se dokaže da su autentični, curenje podataka sugerira da je SAD pratio razgovore ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog s odbrambenim i vojnim dužnosnicima korištenjem obavještajnih signala.

Također govore o očitim slabostima u ukrajinskim sistemima protuzračne odbrane i veličini vojnih bataljona.

Rusija – Dokumenti bi, također, otkrili da je SAD prodro u ruske vojne snage i grupu Wagner mnogo više nego što se prije mislilo.

Dokumenti, također, navode pojedinosti o internom planiranju GRU-a, ruske vojne obavještajne agencije.

Veliki dio tih informacija o pokretima ruskih trupa prikupljen je putem ljudskih izvora koji bi sada mogli biti ugroženi.

Ujedinjeni Arapski Emirati – Čini se da jedan dokument pokazuje da su američki špijuni uhvatili ruske obavještajne službenike kako se hvale kako su uvjerili naftom bogati UAE “da radi zajedno protiv američkih i britanskih obavještajnih agencija”.

Vlada Emirata u ponedjeljak je odbacila optužbe da je UAE produbio veze s ruskim obavještajnim službama i nazvao ih kao “kategorički lažnim”.

Egipat – Procurio je dokument koji pokazuje da je Egipat planirao opskrbljivati ​​Rusiju raketama i municijom.

U dokumentu od 17. februara navode se sažeti razgovori između predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija i visokih egipatskih vojnih dužnosnika.

Južna Koreja – Čini se da još jedan dokument pruža detalje o navodnim internim razgovorima među glavnim saradnicima južnokorejskog predsjednika Yoon Suk-yeola koji sugerira da je SAD izvršio pritisak na Seul da pomogne u opskrbi SAD-a artiljerijskim granatama, koje bi zatim mogle biti poslane u Ukrajinu.

To, također, ukazuje da je SAD špijunirao saveznika, iako su južnokorejski dužnosnici u utorak tvrdili da su detalji sadržani u dokumentu “neistiniti” i “izmijenjeni”.

Izrael – Jedan dokument, za koji se čini da je najnovija obavještajna informacija CIA-e od 1. marta, sugerira da je Mossad, izraelska obavještajna agencija, poticao svoje pripadnike da sudjeluju u protestima protiv planova izraelske vlade da oslabi nezavisnost pravosuđa.

Izrael je negirao da je Mossad imao ulogu u protestima.

Izvor: Al Jazeera