Sirijski ministar vanjskih poslova u prvoj posjeti Saudijskoj Arabiji od 2011.

Posjeta sirijskog ministra vanjskih poslova Saudijskoj Arabiji najnoviji je pomak u obnovi odnosa između ove dvije zemlje.

Mekdad je stigao u Jeddah na poziv saudijskog ministra vanjskih poslova princa Faisala bin Farhana (EPA)

Sirijski ministar vanjskih poslova Faisal Mekdad stigao je u posjetu Saudijskoj Arabiji, u trenutku kada obnova odnosa između dvije arapske zemlje postaje sve izglednija.

Mekdad je stigao u Jeddah na poziv saudijskog ministra vanjskih poslova princa Faisala bin Farhana, izvijestili su i saudijski i sirijski državni mediji.

Riječ je o prvoj posjeti sirijskog ministra vanjskih poslova Saudijskoj Arabiji od 2011. godine, kada je počeo rat u Siriji.

O povratku Sirije u Arapsku ligu

Saudijska Arabija podržavala je sirijsku opoziciju, koju je sirijski predsjednik Bashar al-Assad porazio uz podršku Rusije i Irana.

Saudijska Arabija će u petak biti domaćin sastanka regionalnih ministara vanjskih poslova na kojem će se razgovarati o povratku Sirije u Arapsku ligu.

Saudijski državni mediji su prošlog mjeseca izvijestili o razgovorima koje Damask i Rijad vode o nastavku konzularnih usluga, nakon medijskih izvještaja o mogućem obnavljanju veza.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada