SAD: Pravna nadigravanja oko krivičnog postupka koji se vodi protiv Trumpa

Pravni proces koji se u Sjedinjenim Američkim Državama vodi protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa izaziva pažnju i reakcije mnogih pravnika i političara.

Proces protiv Trumpa izaziva pažnju cijele Amerike (Reuters)

Državni tužilac Manhattana Alvin Bragg podnio je tužbu protiv Jima Jordana, republikanskog kongresmena u Predstavničkom domu i predsjedavajućeg odbora za pravosuđe u namjeri da obustavi “neustavni napad” koji je kongresmen Jordan pokrenuo protiv krivičnog postupka koji se u New Yorku vodi protiv bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, prenosi Tanjug.

Bragg koji je tužilac u Trumpovom slučaju, optužio je Jordana za “kampanju zastrašivanja i napada” izazvanu podizanjem optužnice protiv Trumpa, prenosi Glas Amerike.

“Kongres nema validno zakonsko ovlaštenje da vodi široku kampanju maltretiranja i odmazde zbog istrage i krivičnog gonjenja koje je okružni tužilac New Yorka pokrenuo protiv Trumpa”, navodi se u Braggovoj tužbi i ističe da ni američki Ustav ne daje ovlaštenja Kongresu da “nadgleda, a kamoli remeti krivične postupke koji se vode u okviru zakona neke savezne države”.

Kongresmen Jordan je na tužbu okružnog tužioca Manhattana odgovorio na Twitteru.

Twitter prepirke

“Prvo optuže predsjednika bez počinjenog krivičnog dijela. Zatim nas tuže da bi blokirali nadzor Kongresa nad federalnim sredstvima za koja tvrde da su korištena u postupku”, stoji u Jordanovom odgovoru objavljenom na Twitteru.

Cilj tužbe koju je podnio tužilac Bragg je da se blokira obavezujući poziv odbora za pravosuđe Predstavničkog doma upućen Marku Pomerantzu, bivšem tužiocu koji je prethodno vodio istragu okružnog tužilaštva o Trumpu.

U pozivu, koji je Pomerantzu prošle sedmice uputio odbor za pravosuđe Predstavničkog doma kojim Jim Jordan predsjedava, od Pomerantza se traži da svjedoči pred tim odborom u okviru kongresne istrage o načinu na koji Bragg vodi proces protiv Trumpa.

Izvor: Agencije