Rusija testirala interkontinentalni balistički projektil

Projektil dugog dometa lansiran je iz Kapustinog Jara, obalama Kaspijskog jezera, a pokusna bojeva glava pala je na lokaciju u Kazahstanu.

Projektil dugog dometa lansiran je iz Kapustinog Jara u regiji Astrahan na obalama Kaspijskog jezera (Reuters - Ilustracija)

Rusija je provela testiranje interkontinentalnog balističkog projektila na jugu zemlje, objavilo je u srijedu Ministarstvo odbrane.

Projektil dugog dometa lansiran je iz Kapustinog Jara, u regiji Astrahan na obalama Kaspijskog jezera, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Pokusna bojeva glava kasnije je udarila, kako je planirano, na lokaciju u savezničkom Kazahstanu, objavilo je Ministarstvo odbrane, dodajući da je cilj bio testirati “borbenu sposobnost” projektila.

Razvoj novih strateških sistema

Ministarstvo odbrane je dodalo da je testiranje omogućilo da se potvrdi “ispravnost tehničkih rješenja koja su korištena u razvoju novih strateških raketnih sistema”, prenosi Tanjug, pozivajući se na RIA Novosti.

U saopćenju je naglašeno da su “zadaci lansiranja u potpunosti izvršeni” i da su pripadnici vojnih snaga koji su učestvovali u vježbi “u cjelosti uspjeli izvršiti postavljene zadatke”.

Nedavno je Kremlj izazvao pomutnju svojom objavom da će stacionirati taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji.

Takvo oružje ima kraći domet od interkontinentalnih balističkih projektila koji mogu prevaliti udaljenosti veće od 5.000 kilometara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada