Oružano nasilje pogađa više od polovine američkih porodica

Anketa Kaiser Family Foundationa pokazuje da je 54 posto odraslih Amerikanaca izjavilo da su oni ili član porodice doživjeli incident povezan s oružjem.

Zakonu o kontroli oružja omogućava Amerikancima starijim od 18 godina da kupuju oružje poput sačmarica i pušaka (EPA)

Više od polovine američkih porodica pogođeno je incidentom u kojem je korišteno oružje, dok je svaka peta osoba izjavila da je lično dobila prijetnje pištoljem.

Anketa koju je provela Kaiser Family Foundation pokazuje da je 54 posto odraslih Amerikanaca izjavilo da su oni ili član porodice doživjeli incident povezan s oružjem, prenosi Anadolija.

Rezultati ankete su pokazali da je 21 posto ljudi lično bilo izloženo prijetnji pištoljem, dok je 19 posto reklo da je član porodice ubijen  iz pištolja, što uključuje samoubistvo.

Ukupno 17 posto ispitanika kazalo je da su lično svjedočili pucnjavi na nekoga, četiri posto je izjavilo da su koristili pištolj u samoodbrani, a četiri posto je ranjeno u pucnjavi.

Ubijeno više od 11.500 ljudi

Anketa je pokazala da povrede i smrt uzrokovani oružjem nesrazmjerno pogađaju tamnopute osobe u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ukupno 31 tamnoputih odraslih osoba lično je svjedočilo da je neko upucan, dok je taj broj za odrasle Hispanoamerikance iznosio 22 posto.

Prema rezultatima ankete, četiri od deset odraslih osoba u SAD-u živi u domaćinstvu u kojem se nalazi oružje.

Kako je objavila neprofitna istraživačka grupa Gun Violence Archive, u SAD-u je do 11. aprila 2023. godine od nasilja u kojem je korišteno oružje poginulo više od 11.500 ljudi.

Tokom ove godine u zemlji je bilo 147 masovnih pucnjava, u kojima je ubijeno 72 djece.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada