Ko ima koristi od curenja američkih dokumenata?

Ruski list ‘Izvestija’ se pita ko ima koristi od curenja informacija američkih obavještajnih službi ističe da je njihovo objavljivanje pokušaj da se ograniči američka umiješanost.

Vladimir Vasiljev: Povijest SAD-a poznaje mnogo primjera kada su se unutrašnji politički problemi rješavali curenjem informacija (Reuters)

Ruski list Izvestija citira Vladimira Vasiljeva, višeg istraživača na Institutu za Sjedinjene Američke Države i Kanadu Ruske akademije nauka, koji je rekao da u kontekstu sukoba koji bjesni u Americi curenja informacija odražavaju napore strana koje se protive ratu unutar Pentagona i obavještajne zajednice.

Vasiljev smatra da povijest SAD-a poznaje mnogo primjera kada su se unutrašnji politički problemi rješavali curenjem informacija.

Podsjetio je na incident s curenjem strogo povjerljive studije američkog Ministarstva odbrane o Vijetnamskom ratu, poznate kao “Pentagon Papers”, koju je objavio vojni analitičar Daniel Ellsberg za The New York Times (NYT).

To je ukaljalo imidž stranke koja je podržavala rat u to vrijeme u Washingtonu, dodao je.

‘Kompilacija radova ukrajinskih autora’

Jurij Rogulev, direktor Fondacije za američke studije “Franklin Roosevelt” na Moskovskom državnom univerzitetu, rekao je da je namjerno curenje informacija putem medija uobičajeno za SAD i da se obično koristi u političke i oportunističke svrhe, prenosi ruski list.

U izvještaju se navodi da su “tajni planovi” samo kompilacija radova ukrajinskih, a ne američkih autora.

Tamo prikupljene informacije slične su izvještajima Instituta za proučavanje rata (ISW), koji vodi bivša američka diplomatkinja Victoria Nuland.

Također se ističe da je priprema i objavljivanje sličnih curenja, bez obzira na validnost informacija koje se u njima nalaze, dokaz unutrašnje konfrontacije u redovima vladajuće klase oko budućnosti “ukrajinskog projekta”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada