Kineski špijuni ulaze u Britaniju preko državljanstva trećih zemalja

Vanuatu se, prema britanskim obavještajcima, smatra najzabrinjavajućim putem za potencijalno neprijateljske špijune i kriminalce, piše ‘The Times’.

MI5 je pružio dokaze da građani iz neprijateljskih država, ulaze u zemlju tako što dobijaju državljanstvo zemalja koje s Velikom Britanijom imaju sporazum o bezviznom režimu (EPA / Ilustracija)

Britanska obavještajna služba MI5 upozorila je vladu da kineski špijuni ulaze u Veliku Britaniju tako što dobijaju državljanstvo trećih zemalja, koje im omogućava bezvizni pristup.

Zabrinutost je navelo Ministarstvo unutrašnjih poslova da pripremi nova vizna ograničenja za niz zemalja koje Kinezi koriste, ali je Foreign Office blokirao tu odluku, saopćili su britanskom listu The Times visoki vladini izvori.

MI5 je pružio dokaze da građani iz “neprijateljskih” država, uključujući Kinu, ulaze u zemlju tako što dobijaju državljanstvo zemalja koje s Velikom Britanijom imaju sporazum o bezviznom režimu.

Obavještajna agencija strahuje da među njima ima agenata koji rade za kinesku državu, a također je izrazila zabrinutost da bi ruski špijuni mogli koristiti ovu praksu.

Planovi za uvođenje viznih ograničenja

Zemlje za koje britanske vlasti navode da ih koriste kineski špijuni i organizirane kriminalne grupe uključuju Vanuatu u južnom Pacifiku, Namibiju u južnoj Africi i Istočni Timor u jugoistočnoj Aziji.

One su u grupi sve većeg broja zemalja koje dozvoljavaju stranciima da steknu državljanstvo ulaganjem ili plaćanjem relativno male svote novca u zemlji.

Za razliku od Kine, oni se također nalaze na britanskoj listi zemalja čijim državljanima nije potrebna viza da bi boravili u Velikoj Britaniji do šest mjeseci.

Ministarstvo unutrašnjih poslova izradilo je planove za uvođenje viznih ograničenja, nakon što su mu predočeni dokazi da je nekoliko kineskih državljana, koji rade za interese vlade u Pekingu, ušlo u Veliku Britaniju preko ovih zemalja, prenosi Tanjug, pozivajući se na britanski list.

Vanuatu se, prema britanskim obavještajcima, smatra najzabrinjavajućim putem za potencijalno neprijateljske špijune i kriminalce.

Stranci u toj zemlji mogu postati državljani u roku od nekoliko mjeseci, tako što će uplatiti taksu od oko 136.000 eura bez potrebe da borave u njoj.

Prema pisanju The Timesa više od 4.000 pasoša je dodijeljeno kineskim državljanima na taj način.

Minimalno ulaganje od 270.000 funti

Pasoš Vanuatua otvara mogućnost turističkih bezviznih putovanja u 123 zemlje, u poređenju sa samo 70 s kineskim pasošem.

Namibija također omogućava stranim državljanima da steknu pravo na boravak u Velikoj Britaniji na rok od tri mjeseca, s minimalnim ulaganjem od 270.000 funti.

Vladini izvori su saopćili The Timesu da je Foreign Office blokirao odluku jer je Ministarstvo unutrašnjih poslova ranije stavilo veto na njegove napore da ukine vizna ograničenja za više zemalja, koje uključuju Indoneziju, Tajland i Zambiju.

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova želi dozvoliti bezvizna putovanja za turiste iz ovih zemalja, u sklopu napora da se poboljšaju odnosi, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova nerado ublažava vizna pravila.

Vladin izvor je saopćio da su ovakvi sporovi redovna pojava i da je malo vjerovatno da jedna strana popusti bez ustupaka one druge.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada