Iranska ambasada u Rijadu ponovo otvorena

Iransko izaslanstvo će poduzeti potrebne mjere u Rijadu i Džedi za uspostavu ambasade i generalnog konzulata

Novinar Reutersa prenosi kako su vrata kompleksa iranske ambasade u Rijadu ponovo otvorena (Reuters)

Iran je u srijedu ponovo otvorio svoju ambasadu u Saudijskoj Arabiji nakon sedam godina, javio je Reuters na koga se poziva Hina.

Novinar britanske agencije prenosi kako su vrata kompleksa iranske ambasade u Rijadu ponovo otvorena te kako osoblje pregledava kompleks. Diplomatska misija otvorena je nekoliko sati nakon što je iransko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo kako je tehničko izaslanstvo stiglo u Kraljevinu.

Rezultat je to sporazuma o obnavljanju diplomatskih veza između regionalnih rivala, postignutog posredovanjem Kine.

“Iransko izaslanstvo će poduzeti potrebne mjere u Rijadu i Džedi za uspostavu ambasade i generalnog konzulata”, rekao je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani u izjavi.

Suprotstavljeni u Jemenu

Saudijski zvaničnici su pak stigli u Iran kako bi razgovarali o ponovnom otvaranju ambasade u Teheranu i konzulata u Mašadu, saopćilo je ranije saudijsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Saudijska Arabija prekinula je odnose s Iranom 2016. godine poslije napada na njezinu ambasadu u Teheranu, nakon što je Rijad smaknuo šiitskog imama. Kraljevina je tada iranskim diplomatima dala 48 sati da napuste Rijad, istovremeno evakuirajući svoje osoblje iz Teherana.

Odnos se krenuo pogoršavati godinu prije nakon intervencije Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u jemenskom ratu u kojem Iran podržava suprotnu stranu – pobunjenički pokret Husi koji su zbacili Vladu koja ima saudijsku podršku. Saudijci i Husi u nedjelju su održali razgovore o postizanju mira, navode agencije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada