Advokat: Navaljni bolestan u zatvoru i bez njege

Ruski opozicionar je početkom godine rekao kako je imao simptome slične gripi i da je lišen zadovoljavajućeg pristupa njezi.

Navaljni, veliki kritičar Putina i protivnik ruske invazije na Ukrajinu, uhapšen je u Rusiji januara 2021. (Reuters)

Zatvoreni ruski disident Aleksej Navaljni ponovno je premješten u samicu unatoč tome što se njegov advokat žalio na njegove ozbiljne zdravstvene probleme, javlja agencija dpa.

Najnoviji potez dolazi nakon što je prošlog petka tek bio pušten iz samice. U ponedjeljak je vraćen u samicu na još 15 dana, objavio je njegov tim na Telegram kanalu.

Također se suočava s daljnjim uznemiravanjem koje prema njemu prakticiraju zatvorske vlasti, navodi se.

Sada je Navaljnijev dnevni boravak u uskom zatvorskom dvorištu pomaknut na 7 sati ujutro. “Ovo je važno jer ako imate sreće, možete stajati na suncu u vrijeme šetnje tokom dana”, istaknuo je njegov tim u svom izvještaju ukazujući na loš tretman zatvorskih vlasti.

Također navode da se suočava s novim ograničenjima u kupnji hrane i pisanju pisama.

Nešto ranije u utorak advokat Vadim Kobzev je rekao da je situacija u vezi sa njegovim branjenikom “veoma čudna”.

“Tokom noći između petka i subote hitna pomoć je pozvana u njegovu ćeliju zbog stomačnih tegoba koje su se pogoršale”, napisao je Kobzev na Twitteru i dodao kako Navaljni (46) boluje od “neutvrđene bolesti od koje ga niko ne liječi”.

“Po njegovom medicinskom kartonu, u posljednje dvije sedmice on (Navaljni) je izgubio osam kilograma”, napisao je advokat, kao i to da su paketi sa lijekovima koje je majka zatvorenog političara slala u zatvor, vraćeni jer nisu došli do njega.

Toksikološka ispitivanja

Po riječima advokata, Navaljni ima “krize”. Advokat nije isključio mogućnost ni pokušaj vlasti da dozvoli da se njegovo zdravlje “pogorša, ne naglo, već postepeno”.

“Tražit ćemo toksikološka i radiološka ispitivanja”, dodao je advokat.

Navaljni je početkom godine rekao kako je imao simptome slične gripi i da je lišen zadovoljavajućeg pristupa njezi. Njegove pristalice osudile su pokušaj Kremlja da ga polako “ubija”, piše AFP a prenosi Beta.

Navaljni, veliki kritičar Vladimira Putina i protivnik ruske invazije na Ukrajinu, uhapšen je u Rusiji januara 2021, po povratku u državu poslije teškog trovanja koje se pripisuje Kremlju.

Navaljni ponovno slanje u izolaciju smatra kaznom za svoju istragu o korupciji unutar zatvorskih vlasti. Fond za borbu protiv korupcije (FBK), koji vodi Navaljni, ranije je objavio članak o preskupim namirnicama koje se mogu kupiti u ruskim zatvorima.

Navaljni je uhapšen u januaru 2021. godine i osuđen na devet godina strogog zatvora zbog navodne malverzacije koju Navaljni poriče.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada