UN: Afganistanu hitno treba pomoć za spašavanje od gladi

Kako je saopćio UN, njihov rad u Afganistanu otežan je zbog nedovoljno finansija.

Osim loše ekonomske situacije, distribuciju pomoći je ozbiljno oštetila odluka talibanske vlasti da ženama zabrani rad u nevladinim organizacijama (Reuters)

Svjetski program UN-a za hranu (WFP) saopćio je kako je hitno potrebno 800 miliona američkih dolara za pomoć Afganistanu u narednih šest mjeseci jer je ta azijska država u najvećoj opasnosti od gladi za četvrt vijeka, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Humanitarne agencije su Afganistancima od povratka talibana na vlast 2021. godine pružale podršku u hrani, obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, međutim osim loše ekonomske situacije, distribuciju pomoći je ozbiljno oštetila odluka talibanske vlasti da ženama zabrani rad u nevladinim organizacijama.

Ujedinjene nacije nisu bile obuhvaćene tom zabranom, ali su prošle sedmice saopćile da vlasti sprečavaju Afganistanke da rade u agencijama UN-a.

Manjak finansija

Iz WFP navode kako humanitarne radnice imaju „vitalnu ulogu“ u pružanju pomoći u hrani i kako će uložiti „sve moguće napore“ da se ta pomoć nastavi.

„Hitno nam je potrebno 800 miliona dolara u narednih šest mjeseci da nastavimo pružati pomoć ljudima kojima je potrebna širom Afganistana. Katastrofalna glad kuca na vrata Afganistana i ukoliko se humanitarna podrška ne održi, stotinama hiljada Afganistanaca će trebati pomoć da prežive“, saopćeno je.

Kako je saopćio UN, njihov rad u Afganistanu otežan je zbog nedovoljno finansija. Za 2023. godinu osigurano je 249 miliona dolara, što nije ni trećina iznosa iz 2022. godine.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada