Stotine djece oboljele od raka u Damasku suočavaju se s poteškoćama u liječenju

Šef Odjeljenja za hematologiju i onkologiju u dječijoj bolnici u Damasku, naveo je da se u glavnom gradu svake godine rak dijagnosticira kod 200, 300 djece.

Sirija, Djeca
U Damasku, glavnom gradu Sirije, svake godine od 200 do 300 djece oboli od raka, a liječenje postaje teže zbog visokih troškova i činjenice da je većina onkoloških specijalista otišla u inostranstvo (EPA)

U Damasku, glavnom gradu Sirije, svake godine od 200 do 300 djece oboli od raka, a liječenje postaje teže zbog visokih troškova i činjenice da je većina onkoloških specijalista otišla u inostranstvo, javlja Anadolija.

Osman Hamdan, šef Odjeljenja za hematologiju i onkologiju u dječijoj bolnici u Damasku, naveo je da se u glavnom gradu svake godine rak dijagnosticira kod 200-300 djece.

Hamdan je istakao da je većina ljekara napustila zemlju i da je ostao ograničen broj specijalista iz oblasti onkologije.

Visoki troškovi liječenja

Naglasio je da takva situacija negativno utječe na liječenje oboljelih od raka.

Navodeći da režimska vlada osigurava samo neke od lijekova potrebnih oboljelima od raka, Hamdan je naglasio da su troškovi liječenja visoki.

List Vatan je ranije objavio da su česte nestašice lijekova u bolnicama u kojima se liječe oboljeli od raka.

Izvor: Agencije