Mediji: Rusija i UAE rade zajedno protiv američkih i britanskih obavještajnih službi

Američki zvaničnici nisu željeli komentirati izvještaje označene kao ‘strogo povjerljive’, a koji su objavljeni na internetu.

Washington se trudi da uđe u trag izvoru curenja informacija, za koje Pentagon kaže da predstavljaju ozbiljan rizik po nacionalnu sigurnost (Reuters)

Obavještajne službe Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata planiraju „raditi zajedno protiv američkih i britanskih“ službi, dok Južna Koreja razmišlja da svoje oružje proda umjesto da ga pošalje Ukrajini, navodi se u dokumentu za koji mediji tvrde da su procurjeli izvještaji obavještajne službe Sjedinjenih Američkih Država, prenosi agencija Beta pozivajući se na zapadne medije.

Američki zvaničnici nisu željeli komentirati izvještaje označene kao „strogo povjerljive“, a koji su objavljene na internetu i u koji su AP i BBC imali uvid. U dokumentu u koji je AP imao uvid navodi se kako su američki špijuni saznali iz razgovora ruskih obavještajnih oficira da su uvjerili UAE „da rade zajedno protiv američkih i britanskih obavještajnih agencija”.

Vlada UAE danas je odbacila svaku optužbu da je produbila veze sa ruskim obavještajnim službama i opisala ih “lažnim”. Međutim, SAD je sve više zabrinut zbog mogućnosti da UAE dozvoli Rusiji da zaobiđe sankcije koje su joj uvedene zato što je izvršila invaziju na Ukrajinu.

U dokumentu se navodi kako je od 9. marta provedeno istraživanje pod nazivom „Rusija/UAE: Produbljivanje odnosa obavještajnih službi“ u kojem se navodi da su zvaničnici sigurnosnih službi UAE i Rusije pristali raditi zajedno. Obavještajne informacije dobijene su presretnutom komunikacijom dvije strane, bilo da se radi o telefonskim pozivima ili elektronskim porukama.

Razgovor korejskih zvaničnika

Procurjeli dokument Pentagona u koji je BBC imao uvid otkriva osjetljiv razgovor između visokih južnokorejskih zvaničnika o tome da li da prodaju oružje koje bi moglo biti korišteno u Ukrajini.

Američki špijuni presreli su i razgovor dva viša savjetnika predsjednika Južne Koreje Yoon Suk Yeola o tome da li da ta država popusti pritiscima koje na nju vrši SAD i pošalje municiju u Ukrajinu ili ostane pri svojoj politici nenaoružavanja strana u ratu. Jedan od savjetnika predlaže da Južna Koreja pošalje granate u Poljsku, kako ne bi izgledalo da je SAD utjecao na njihove javne politike.

Prošle godine, Južna Koreja se složila da će prodati artiljerijske granate SAD-u, ali je insistirala na tome da Amerika ne proslijedi oružje Ukrajini. Procurjeli obavještajni dokumenti sugeriraju da Južna Koreja strahuje da će, ukoliko njene granate završe u Ukrajini, to zaoštriti njene odnose sa Moskvom što ugrožava njenu politiku balansiranja između Zapada i Istoka.

Washington se trudi da uđe u trag izvoru curenja informacija, za koje Pentagon kaže da predstavljaju ozbiljan rizik po nacionalnu sigurnost.

Ministarstvo pravde otvorilo je istragu o mogućem curenju povjerljivih dokumenata Pentagona koji su podijeljeni na društvenim mrežama.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD John Kirby pozvao je na oprez navodeći da zna „kako su te informacije u nekim slučajevima lažne”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada