Kim pozvao na jačanje ratnog odvraćanja na ‘praktičniji i ofanzivniji’ način

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un pozvao je na jačanje ratnog odvraćanja na ‘praktičniji i ofanzivniji’ način kako bi se suprotstavio onome što je nazvao agresijom SAD-a i Južne Koreje.

Sjeverna Koreja je izvela razne vojne aktivnosti u proteklim sedmicama, otkrivajući nove, manje nuklearne bojeve glave (Reuters)

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un pozvao je na jačanje ratnog odvraćanja na “praktičniji i ofanzivniji” način kako bi se suprotstavio onome što je nazvao agresijom SAD-a i Južne Koreje, objavila je u utorak državna agencija KCNA.

Kim je to rekao na proširenom sastanku Centralne vojne komisije održanom u ponedjeljak na kojem se raspravljalo o tekućim naporima da se ojača ratno odvraćanje kako bi se zemlja “nosila s eskalirajućim potezima američkih imperijalista i južnokorejskih marionetskih izdajnika da pokrenu agresivni rat”, objavila je KCNA, a prenosi Hina.

Sjeverna Koreja bijesno je reagirala na nedavni niz zajedničkih vojnih vježbi saveznika, za koje je KCNA rekla da su bile namijenjene pripremi za “sveobuhvatni rat” i natjerale su  Pjongjang da istraži “snažne praktične akcije”, uključujući vojne opcije.

Vojne vježbe

Kim je naredio daljnje jačanje ratnog odvraćanja “sve većom brzinom” i na “praktičniji i ofanzivniji” način, rekla je KCNA.

Južna Koreja i američke snage provode godišnje proljetne vježbe od marta, uključujući zračne i pomorske vježbe koje uključuju američki nosač aviona i bombardere B-1B i B-52.

Sjeverna Koreja je također izvela razne vojne aktivnosti u proteklim sedmicama, otkrivajući nove, manje nuklearne bojeve glave, testirajući ono što je nazvala podvodnom jurišnom bespilotnom letjelicom s mogućošću nošenja nuklearnog oružja i ispaljivanje interkontinentalne balističke rakete koja može pogoditi bilo koje mjesto u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije