Jemen: Atmosfera za mir povoljnija nego ikada prije

Jemenski ministar informisanja Mohammed al-Iryani izjavio je da postoji atmosfera povoljnija nego ikada prije za mir u zemlji.

Napredak postignut u pronalaženju političkog rješenja za krizu u zemlji “pobjeda za ustavni legitimitet i koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom“ (EPA)

Jemenski ministar informisanja Mohammed al-Iryani izjavio je da postoji atmosfera povoljnija nego ikada prije za mir u zemlji, javlja Anadolija.

Iryani je naveo da je napredak postignut u pronalaženju političkog rješenja za krizu u zemlji “pobjeda za ustavni legitimitet i koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom“.

Istakao je da “postoji atmosfera pogodnija nego ikad za osiguranje mira u Jemenu” zbog pozitivnih dešavanja u regionu kao što je obnavljanje odnosa između Saudijske Arabije i Irana.

Napori Saudijske Arabije

Iryani je pohvalio napore Saudijske Arabije da se uspostavi mir u Jemenu.

Iranski ministar vanjskih poslova Hussein Emir Abdullahiyan i saudijski ministar vanjskih poslova Faisal bin Ferhan sastali su se šestog aprila u Pekingu i dogovorili ponovno otvaranje ambasada dvije zemlje, nastavak letova između dvije zemlje i olakšavanje viza.

U zajedničkom saopćenju objavljenom nakon prvog zvaničnog sastanka na nivou ministara vanjskih poslova između Teherana i Rijada nakon sedam godina, navedeno je da su dvije zemlje saglasne da prošire saradnju na svim poljima.

Izvor: Agencije