Izrael do kraja ramazana nemuslimanima zabranjuje posjete kompleksu Al-Aqsa

Prošlonedjeljna racija izraelskih snaga sigurnosti kod džamije Al-Aqsa izazvala je raketne napade na Izrael koji su izvedeni iz pojasa Gaze, Libana i Sirije

Prethodnih godina izraelske vlasti nisu dozvoljavale posjete jevreja kompleksu Brda hrama tokom posljednjih 10 dana Ramazana (EPA)

Jevrejskim posjetiocima i turistima će do kraja mjeseca Ramazana biti zabranjena posjeta kompleksu Brda hrama u Jerusalemu na kojem se pored džamije Al-Aqsa nalaze i jevrejski i kršćanski hramovi, saopšteno je iz kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, prenosi Tanjug.

Prošlonedjeljna racija izraelskih snaga sigurnosti kod džamije Al-Aqsa izazvala je raketne napade na Izrael koji su izvedeni iz pojasa Gaze, Libana i Sirije, prenosi Reuters.

Prethodnih godina izraelske vlasti nisu dozvoljavale posjete jevreja kompleksu Brda hrama tokom posljednjih 10 dana Ramazana.

Palestinske vlasti (PA) upozorile su u nedjelju da će izraelske provokacije kompleks Al-Aqsa u okupiranom istočnom Jerusalemu pretvoriti u bojno polje.

‘Jerusalem je vječna prijestolnica Palestine’

“Svakodnevni napadi na sveta mjesta i vjernike tokom odabranog mjeseca ramazana su za osudu i neprihvatljive radnje koje će zapaliti regiju i povući je u ponor“, rekao je glasnogovornik PA Nabil Abu Rudeineh, prenijela je Anadolija.

Kazao je i da je Izrael potpuno odgovoran za svako potencijalno pogoršanje situacije na okupiranim područjima.

“Izraelska okupacija pokušava osporiti volju našeg naroda, ali to nas neće obeshrabriti. Naši ljudi će ostati postojani, braneći svoju zemlju i svetinje, bez obzira na cijenu“, istakao je Abu Rudeineh.

Ponovio je da je Jerusalem, sa svojim svetim mjestima, vječna prijestolnica Države Palestine.

Izvor: Agencije