Italija proglasila vanredno stanje zbog migracija

Vanredno stanje bit će na snazi šest mjeseci i trebalo bi kao prvo omogućiti isplatu pet miliona eura posebno pogođenim regijama na jugu Italije, potvrdio je ured talijanske premijerke.

Italijanska obalna straža izvela je dvije akcije spašavanja u ponedjeljak navečer (AP)

Italijanska vlada proglasila je vanredno stanje jer posljednjih sedmica pristiže veliki broj migranata preko Sredozemnog mora.

Vanredno stanje bit će na snazi šest mjeseci i trebalo bi kao prvo omogućiti isplatu pet miliona eura posebno pogođenim regijama na jugu Italije, potvrdio je ured talijanske premijerke Giorgije Meloni u Rimu za agenciju dpa.

ANSA je izvijestila da se time želi olakšati osnivanje novih prihvatnih centara za izbjeglice, među ostalim, prenosi Hina.

Oko 2.000 migranata stiglo je brodovima tokom uskrsnog vikenda na Lampedusu sa sjevernoafričke obale, izvijestila je ANSA.

Vlasti su registrirale više od 40 iskrcavanja od petka do ponedjeljka. Među njima je bilo puno maloljetnika.

Od početka godine stiglo 28.000 migranata

Italijanska obalna straža izvela je dvije akcije spašavanja u ponedjeljak navečer.

Ribarski brod s oko 800 ljudi pronađen je kod obale Sicilije i sada se nalazi u Cataniji na istoku otoka. Otkriven je još jedan brod s 400 ljudi.

Neki od brodova na putu su doživjeli nesreće. Njemačka spasilačka organizacija Resqship spasila je 22 migranta i prebacila ih na Lampedusu. Pronašli su dva mrtva tijela, a još 18 migranata smatra se nestalima.

Na Lampedusi se nalazi više od 1800 migranata, a prihvatni centar ima mjesta samo za 400.

Prema podacima italijanskog ministarstva unutrašnjih poslova, u Italiju je ove godine stiglo 28.000 migranata, više nego četiri puta više nego u istom razdoblju prošle godine kada je stiglo 6.900 migranata.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada