Demokrate odlučile da finalnu izbornu konvenciju 2024. održe u Chicagu

Chicago je posljednji put bio domaćin nacionalne konvencije Demokratske stranke 1996. godine, kada je tadašnji predsjednik Bill Clinton osvojio drugi mandat.

Chicago je bio domaćin i konvencije 1968. zapamćene po brutalnom sukobu policije i demonstranata koji su se protivili ratu u Vijetnamu (AP)

Demokratska stranka održat će završnu nacionalnu konvenciju u Chicagu pred predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama 2024. godine, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

U finalni izbor su ušli New York i Atlanta, dodaje AP i navodi kako održavanje stranačkog skupa u tako prosindikalnom gradu ponovo pokazuje posvećenost administracije Joea Bidena sindikalnom udruživanju, što će biti od ključnog značaja na njegovom putu ka drugom mandatu u Bijeloj kući.

Istovremeno, u pitanju je i odgovor na odluku republikanaca da završnu izbornu konvenciju 2024. godine održe u Milwaukeeju, u Wisconsinu, koji je još jedna važna savezna država Srednjeg zapada.

Chicago je posljednji put bio domaćin nacionalne konvencije Demokratske stranke 1996. godine kada je tadašnji predsjednik Bill Clinton osvojio drugi mandat. Prije toga, grad je bio domaćin i konvencije 1968. godine, zapamćene po brutalnom sukobu policije i demonstranata koji su se protivili ratu u Vijetnamu, podsjeća agencija AP.

Michigan i Georgia

Guverner Ilinoisa Jay Robert Pritzker, koji je bio jedan od najžešćih lobista za Chicago, ukazao je na želju Demokratske stranke da proširi svoje izborne uspjehe na Srednjem zapadu, posebno u Michiganu, gdje je stranka zadržala poziciju guvernera i preuzela kontrolu nad oba doma zakonodavnog tijela na prošlogodišnjim međuizborima.

I pored toga, AP navodi kako je mnoge iznenadila pobjeda Chicaga nad Atlantom koja se nalazi u Georgiji, saveznoj državi od strateškog značaja. Biden je na predsjedničkim izborima dobio Georgiju i tako postao prvi demokrata koji je to učinio još od Clintona 1992. godine.

Demokrate sada kontroliraju oba mjesta u Senatu nakon pobjeda u posljednja dva izborna ciklusa. Agencija AP napominje kako bi upravo izbori u Georgiji mogli biti odlučujući faktor u predsjedničkoj trci 2024. godine.

Izvor: Agencije