Turska ratna mornarica dobiva najveći ratni brod dosad

TCG Anadolu može nositi četiri mehanizovana vozila, dva vozila za osoblje, još dva pomoćna vozila kao i avione, helikoptere i bespilotne letjelice.

Brod TCG Anadolu je dug 231 metar i širok 32, a može prevoziti teret od gotovo 27 hiljada tona (Anadolija)

Najveći turski ratni brod TCG Anadolu bit će danas isporučen Turskoj ratnoj mornarici.

U Turskoj je u četvrtak održana svečana ceremonija potpisivanja izgradnje još tri ratna broda u okviru fregata klase ISTIF, što je nastavak projekta MILGEM za Pomorske snage koji provodi Direkcija odbrambene industrije (SSB).

Predsjednik Direkcije odbrambene industrije Ismail Demir potvrdio je tada na svečanosti da će brod TCG Anadolu biti isporučen Komandi pomorskih snaga na svečanoj ceremoniji u ponedjeljak.

Demir je, također, kazao da im je cilj ove godine završiti integraciju borbenog aviona Bayraktar TB3 u TCG Anadolu. Istakao je da brojne kompanije, također, rade na razvoju ratnog broda, razarača TF-2000.

Napredak turske mornarice

Brod TCG Anadolu moći će prebaciti jedinice veličine bataljona na određenu lokaciju uz vlastitu logističku podršku, bez potrebe za podršku matične baze, piše turska agencija Anadolija.

TCG Anadolu može nositi četiri mehanizovana vozila, dva vozila za osoblje, još dva pomoćna vozila kao i avione, helikoptere i bespilotne letjelice.

Brod TCG Anadolu je dug 231 metar i širok 32, a može prevoziti teret od gotovo 27 hiljada tona.

Kako je objavljeno, TCG Anadolu će biti vrlo važan za tursku mornaricu, posebno s naoružanim bespilotnim letjelicama koje će biti raspoređene na brodu.

Izvor: Agencije