Macron: Evropa ne smije slijediti SAD i Kinu u vezi s Tajvanom

Evropa mora više finansirati svoju odbrambenu industriju, razvijati nuklearnu i obnovljivu energiju i smanjiti ovisnost o američkom dolaru kako bi ograničila oslanjanje na SAD, kaže francuski predsjednik.

Emmanuel Macron se vratio iz trodnevne državne posjete Kini, gdje ga je toplo dočekao Xi Jinping (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je izjavio kako Evropi nije u interesu jačanje krize u vezi Tajvana i da bi trebala slijediti strategiju neovisnu i od Washingtona i od Pekinga.

Macron je to kazao tokom povratka iz trodnevne državne posjete Kini, gdje ga je dočekao kineski predsjednik Xi Jinping, prenosi Hina.

Kina je u subotu počela vojne vježbe kod Tajvana, ljuta zbog sastanka tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen s predsjednikom Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem u srijedu.

Izgraditi vlastitu poziciju

Macron je rekao da Evropa ne bi smjela zaoštravati sukob u vezi Tajvana, nego pokušati izgraditi vlastitu poziciju kao treći put između Kine i SAD-a.

“Najgore bi bilo misliti da mi, Evropljani, moramo biti sljedbenici u tom pitanju i prilagoditi se američkom ritmu ili kineskom pretjerivanju”, kazao je francuski predsjednik.

Evropa mora više finansirati svoju odbrambenu industriju, razvijati nuklearnu i obnovljivu energiju i smanjiti ovisnost o američkom dolaru kako bi ograničila oslanjanje na SAD, rekao je on.

Izvor: Al Jazeera