Macron kritikovan zbog izjave da Evropa ne bi trebala da bude vazal SAD-a

Macron je također ocijenio da bi miješanje u krizu u vezi sa Tajvanom bila ‘zamka za Evropu’ koja bi bila ‘uvučena u krize’ koje nisu njene.

Macron je rekao da bi Evropa trebala da bude treća sila u svjetskom poretku, poslije SAD-a i Kine (Reuters)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron oštro je kritikovan sa obje strane Atlantika nakon što je izjavio da Evropa ne bi trebala da postane “vazal” i da mora da izbjegne da bude uvučena u bilo kakav sukob između SAD-a i Kine u vezi sa Tajvanom, navodi Guardian.

Francuski predsjednik je to iznio u intervjuu nakon trodnevne zvanične posjete Kini.

Macron je za Eho i Politico, rekao da bi Evropa trebala da bude treća sila u svjetskom poretku, poslije SAD-a i Kine.

On je također ocijenio da bi miješanje u krizu u vezi sa Tajvanom bila “zamka za Evropu” koja bi bila “uvučena u krize” koje nisu njene, što bi je “spriječilo u izgradnji strateške autonomije”.

Cilj razgovora u Kini bio je da se „konsoliduju zajednički pristupi“ u vezi sa ratom u Ukrajini, rekao je Macron.

Poruke američkih zvaničnika

Politico je objavio da je Jelisejska palata provjerila Macronove citate prije objavljivanja kao uslov za odobravanje intervjua i insistirala na uklanjanju dijelova u kojima je Macron govorio „još iskrenije“ o Tajvanu i strateškoj autonomiji Evrope.

Američki republikanski senator Marco Rubio rekao je za Politico da, ukoliko Macron govori u ime cijele Evrope, onda bi SAD trebao da razmotri fokusiranje svoje vanjske politike na obuzdavanje Kine i da ostave Evropu da vodi rat u Ukrajini, objavio je Guardian.

Wall Street Journal naveo je u uvodniku da bi „beskorisni komentari“ francuskog predsjednika mogli da potkopaju američko i japansko odvraćanje od Kine u zapadnom Pacifiku, istovremeno ohrabrujući američke političare koji žele da smanje američke obaveze u Evropi.

Jedan zastupnik Evropskog parlamenta (EP) naglasio je da francuski lider nije govorio u ime EU, već u ime Francuske.

Taj zastupnik je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu dovela u pitanje sposobnost Evrope da postane treća sila u globalnom poretku, kao što Macron predlaže.

Izolacija Evrope

Njemački zastupnik desnog centra, koji je član i bivši predsjednik vanjskopolitičkog odbora Bundestaga, Norbert Roettgen, izjavio je da se Macron sa svojom idejom suvereniteta Evrope, koju definiše u razgraničenju, a ne u partnerstvu sa SAD-om, sve više izoluje u Evropi.

Zastupnik Evropskog parlamenta Reinhard Butikofer opisao je Macronovu posjetu Kini kao “potpunu katastrofu”.

Njemački zastupnik Zelenih, kojeg je Peking sankcionisao zbog njegovog stava o ljudskim pravima u Xinjiangu, također je rekao da predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ima bolju alternativu za Evropu od Macrona.

Von der Leyen je nedavno rekla da EU treba da preispita svoje odnose sa kineskom vladom koja je, kako je navela, “pojačala politiku dezinformisanja i ekonomske i trgovinske prinude“.

Macron je dobio pohvale u Briselu jer je pozvao Von der Leyen da mu se pridruži u posjeti Pekingu, a realnost posjete je samo istakla pokušaje Kine da provodi politiku “zavadi pa vladaj”, ocijenio je Guardian.

Britanski list je ocijenio da je Macron u Kini dočekan na crvenom tepihu sa državnim banketom i vojnom paradom, dok je Von der Leyen bila hladno dočekana i isključena sa tih ceremonija.

Izvor: Agencije