Izraelska vojska ubila Palestinca, doseljenici marširaju do ilegalne ispostave

Doseljenici i političari marširaju prema Nablusu, tražeći da se ispostava legalizira, a izraelska vojska ubila je tinejdžera u Jerihonu.

Izraelske snage ubile su palestinskog tinejdžera u Jerihonu (Reuters)

Izraelske snage ubile su palestinskog diječaka u izbjegličkom kampu Aqabet Jaber u Jerihonu. Mohammad Fayez Balhan, koji je imao 15 godina, upucan je u glavu, prsa i stomak, javlja Al Jazeera.

Ovo se događa u trenutku kada izraelska vojska čuva hiljade izraelskih doseljenika koji marširaju do napuštene ilegalne ispostave Evyatar u blizini okupiranog grada Nablusa na Zapadnoj obali kako bi pozvali Izraelsku vladu da legalizira ispostavu i “odbaci pojačane napore o nagodbama posljednjih sedmica”.

Očekuje se da će hiljade doseljenika učestvovatii u maršu, uz jaku zaštitu izraelskih snaga koje će zatvoriti put maršu od 10:30 do 17:00. Marš je nazvan pod sloganom “Cijela zemlja Izrael je naša… Vratit ćemo se”.

Najmanje 27 članova vlade, uključujući ministra finansija Bezalela Smotricha, ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira i ministra vjerskih poslova Michaela Malchialija, te članovi Knesseta prisustvovat će maršu.

Opasna eskalacija

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je kako marš smatra “opasnom eskalacijom i provokacijom palestinskog naroda i produžetkom huškačkih poziva izraelske desnice i fašističke desnice na proširivanje naselja na štetu palestinskih zemalja, te na opasne reperkusije zbog situaciju u pojasu sukoba”.

Ministarstvo je dodalo da s pravnim stručnjacima proučava najbolje načine za suočavanje s procesom nagodbe, uključujući podnošenje pritužbe Vijeću sigurnosti UN-a, Vijeću za ljudska prava i Stalnoj istražnoj komisiji kao i relevantnim međunarodnim sudovima.

Predviđeno je da marš krene od vojne kontrolne tačke Zaatara prema evakuiranoj ispostavi Evyatar na Jabal Sabihu u gradu Bita, južno od Nablusa, na sjeveru Zapadne obale.

Izvještavajući južno od Nablusa, dopisnik Al Jazeere Samir Abu Shammala rekao je da su se deseci doseljenika počeli okupljati u blizini ispostave u pripremi za marš, dok su se izraelske snage raspoređivale u velikom broju.

Abu Shammala je dodao da je izraelska vojska, također, zatvorila glavne ceste i ulaze južno od Nablusa u pripremi za marš, koji bi mogao potrajati nekoliko sati.

Napetost u Al-Aqsi

Prošle su godine izraelski doseljenici uspostavili ilegalnu ispostavu naselja Evyatar na privatnoj palestinskoj zemlji na planini Sabih. Izraelske vlasti odlučile su ga evakuirati nakon višemjesečnih protesta Palestinaca.

U međuvremenu, napetosti u džamiji Al-Aqsa nastavile su se peti dan zaredom, dok je grupa doseljenika upala u dvorište kompleksa rano u ponedjeljak pod zaštitom izraelskih snaga. Prethodno su okupacijske snage spriječile palestinske vjernike mlađe od 50 godina da uđu u džamiju Al-Aqsa kako bi obavili sabah namaz.

Snage su pojačale svoje prisustvo na vratima Al-Aqse prije njihovog otvaranja i nakon početka molitve.

U svjetlu ovih događaja, izraelski ministar obrane Yoav Gallant odlučio je rasporediti sigurnosna pojačanja u području Tel Aviva, počevši od ponedjeljka nakon što je izraelska vojska izvršila procjenu tamošnje sigurnosne situacije.

Izvor: Al Jazeera