Grčki premijer obećao produžiti zid duž kopnene granice s Turskom

Kyriakos Mitsotakis dao je obećanje o gradnji dodatnog zida tokom kampanje za opće izbore u zemlji, nakon smrtonosne željezničke katastrofe prošlog mjeseca koja je izazvala bijes javnosti.

Zid se trenutno proteže u dužini od 37,5 kilometara, a vlada planira da ga proširi za 35 kilometara u narednih 12 mjeseci (EPA)

Grčki premijer obećao je da će produžiti postojeći zid preko kompletne kopnene granice njegove zemlje s Turskom dok vodi kampanju za opće izbore u zemlji, javlja Fena.

Premijer Kyriakos Mitsotakis, koji je raspisao izbore za 21. maj u ovoj sedmici, predsjedavao je ceremonijom potpisivanja odluke svoje vlade desnog centra da skoro udvostruči dužinu postojećeg čeličnog graničnog zida tokom naredne godine.

Zid se trenutno proteže u dužini od 37,5 kilometara, a vlada planira da ga proširi za 35 kilometara u narednih 12 mjeseci. Više od 100 kilometara zida bit će dodano tome do 2026. godine, saopćili su vladini zvaničnici.

Sigurnost granice ostaje pitanje velikog značaja u Grčkoj zbog dugotrajnih sporova s Turskom i masovne migracije izbjeglica i migranata u Evropsku uniju tokom 2015.-2016. godine, koja je uglavnom izazvana ratom u Siriji i Iraku.

Optužbe na Syrizin račun

Mitsotakis i drugi zvaničnici optužili su svoje političke protivnike iz ljevičarske partije Syriza da pokušavaju potkopati projekat i blokirati pokušaj vlade da za njega dobije sredstva od Evropske unije.

“Želio bih da izrazim žaljenje što se danas u Grčkoj nalaze političke snage koje se bore protiv ovog projekta”, izjavio je Mitsotakis pristalicama tokom zaustavljanja u predizbornoj kampanji u Orestijadi, gradu u blizini granice između Grčke i Turske.

“Neka jasno iznesu svoj stav: hoće li srušiti zid koji smo već izgradili i vratiti se politici otvorenih granica? Ili će ga sačuvati i pomoći da se osiguraju granice Grčke?” upitao je Mitsotakis.

Zvaničnici Syrize optužili su vladu da pogrešno predstavlja stav opozicije, dodajući da je Evropska komisija već isključila mogućnost direktnog finansiranja graničnih zidova.

Povlađivanje glasačima desnice

“Nećemo ništa ruši”, kazao je potpredsjednik Evropskog parlamenta Dimitris Papadimoulis, koji predvodi delegaciju Syrize u zakonodavnom tijelu EU, za grčku radio stanicu Real FM.

“I naravno, podržavamo finansiranje EU za potrebe granične sigurnosti, kao što su sredstva za kamere za noćni nadzor i plovila obalske straže”, kazao je.

Papadimoulis je optužio vladu da povlađuje biračima krajnje desnice i pokušava da odvrati pažnju od smrtonosne željezničke katastrofe prošlog mjeseca koja je izazvala bijes javnosti i umanjila Mitsotakisovo vodstvo u istraživanjima javnog mnijenja.

Vlada tvrdi da je zid funkcionisao kao efikasno sredstvo odvraćanja od ilegalne migracije, pomažući u sprečavanju više od 250.000 prelazaka na kopnenoj granici prošle godine, prenosi AP.

Izvor: Agencije