UN: U libijskim pritvornim centrima 5.000 migranata

Situacija ostaje potpuno neprihvatljiva u smislu kršenja prava migranata u toj zemlji, navodi šef Međunarodne organizacije za migracije.

Migranti koji pokušavaju preći Sredozemno more rizikuju živote i postaju žrtve beskrupuloznih krijumčara ljudi, veliki broj ih je i poginuo (Reuters)

Približno 5.000 migranata nalazi se u zvaničnim pritvorskim centrima u Libiji, ali to je samo vrh ledenog brijega, izjavio je šef Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Antonio Vitorino, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

“Situacija ostaje potpuno neprihvatljiva u smislu kršenja prava migranata u toj zemlji. Uvijek smo jasno stavljali do znanja da pritvor nije rješenje”, rekao je generalni direktor IOM-a Vitorino tokom konferencije za novinare u Ženevi.

Organizacija IOM, dio mreže UN-a, djeluje u Libiji u saradnji sa Visokim komesarom UN za izbjeglice (UNHCR) kako bi pružili pomoć migrantima koji se nalaze u zvaničnim pritvorskim centrima.

“Ali zabrinuti smo što postoje nezvanični pritvorski centri o kojima nijedna agencija nema saznanja ili u koje nema pristup”, rekao je Vitorino.

Prema riječima šefa IOM-a, u zvaničnim pritvorskim centrima “trenutno bi moglo biti 5.000 ljudi”.

Haos nakon Gaddafija

Haos koji je uslijedio poslije pada režima Muammara Gaddafija 2011. godine učinio je Libiju omiljenom rutom za desetke hiljada migranata koji iz podsaharske Afrike, arapskih zemalja i južne Azije žele stići do Evrope – prije svega preko obala Italije.

Migranti koji pokušavaju preći Sredozemno more rizikuju živote i postaju žrtve beskrupuloznih krijumčara ljudi.

Kada krijumčarski brodovi budu presretnuti, bivaju vraćeni na libijsku obalu, a migranti bivaju smješteni u pritvorske centre.

Ovakvu praksu nevladine organizacije redovno kritiziraju zbog zlostavljanja migranata.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada