Švedska zbog Turske predlaže antiteroristički zakon

Vlada će predložiti antiteroristički zakon u Parlamentu, u nadi da će uvjeriti članicu NATO-a Tursku da joj dozvoli ulaz u Sjevernoatlantsku alijansu.

Turska blokira ulazak Švedske u NATO, tvrdeći da ta zemlja pruža utočište 'teroristima' (Reuters)

Vlada Švedske će predložiti antiteroristički zakon u Parlamentu, u nadi da će uvjeriti članicu NATO-a Tursku da joj dozvoli ulaz u Sjevernoatlantsku alijansu.

Novi zakon, na kojem se radi od 2017. godine, nakon što je vozač kamiona ubio petero ljudi u gužvi u Štokholmu, kažnjavao bi “učešće u terorističkoj organizaciji”, saopćila je Vlada, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Švedska i Finska su se prošle godine prijavile za članstvo u NATO, zbog povećane brige za sigurnost nakon što je Rusija napala Ukrajinu, ali su naišle na prepreku u vidu Turske, koja kaže da je Štokholm bio utočište članovima “terorističkih grupa”.

‘Goniti ljude koji podržavaju terorizam’

Turska je nedavno nagovijestila da bi mogla odobriti samo ulazak Finske u NATO.

Glasnogovornik Švedskog ministarstva pravde Gunnar Strommer kaže da će Vlada predstaviti zakon u Parlamentu.

“Borba protiv terorizma je centralni dio trilateralnog sporazuma. Novim zakonom Švedska će imati jake poluge da goni ljude koji podržavaju terorizam”, rekao je on za list Dagens Niheter, aludirajući na trilateralni memorandum potpisan između Turske, Švedske i Finske.

Turska i Mađarska su jedine od 30 članica NATO-a koje nisu ratificirale članstvo nordijskih zemalja u Alijansi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada