SAD zabrinut zbog nasilja jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali

Washington je ‘posebno zabrinut’ zbog nedavnog nasilja jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali, izjavio je američki ministar odbrane Lloyd Austin.

Lloyd Austin: SAD je za dvije države, koje će živjeti u miru jedna uz drugu (Maya Alleruzzo/AP Photo)

Sjedinjene Američke Države su “posebno zabrinute” zbog nedavnog nasilja jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali, izjavio je u četvrtak američki ministar odbrane Lloyd Austin na konferenciji za movinare s izraelskim kolegom Yoavom Gallantom blizu Tel Aviva.

“Posebno smo zabrinuti zbog nasilja naseljenika nad Palestincima” i “ubuduće ćemo se protiviti postupcima koji su u stanju dovesti u pitanje rješenje [izraelsko-palestinskog sukoba u obliku] dviju država, izraelske i buduće palestinske, koje će živjeti u miru jedna uz drugu”, rekao je Austin.

Izraelsko-palestinski sukob zaoštrio se nakon što je krajem decembra na vlast u Izraelu došla do sada najdesnija vlada, koju vodi premijer Benjamin Netanyahu.

U sukobima je poginulo 75 Palestinaca i 13 Izraelaca od početka godine.

Poziv na deeskalaciju i trajni mir

Nakon napada u kojemu su 26. februara poginule dvije mlade Izraelke koje žive u jevrejskom naselju na sjeveru okupirane Zapadne obale, deseci jevrejskih kolonista napali su palestinski grad Huwaru, paleći zgrade i automobile.

“Ovdje sam kao prijatelj, kojem je posebno stalo do sigurnosti izraelske države, ali SAD se i dalje odlučno protivi svakom koraku koji može prouzrokovati još veću nesigurnost, a to uključuje poticanje kolonizacije i huškačke izjave”, dodao je Austin.

“I kao što smo uvijek činili, pozivamo palestinsko vodstvo da suzbija terorizam i osudi poticanje na nasilje”, kazao je on, napomenuvši da je bio “veoma jasan u vezi s pravom Izraela da se brani od terorizma”.

Austin se ranije u četvrtak sastao s Netanyahuom na aerodromu u Tel Avivu.

Pentagon je objavio kako je Austin pozvao na “trenutne korake za deeskalaciju nasilja i rad na pravednom i trajnom miru”.

Izvor: Al Jazeera i agencije