Najmanje tri Palestinca ubijena u izraelskoj raciji

Izraelska policija je saopćila kako su vojnici ušli u palestinsko selo Jabu da uhapse osumnjičene za napade na izraelske vojnike.

Palestinsko ministarstvo zdravlja je identificiralo ubijene i potvrdilo da su ubijeni tokom izraelske vojne operacije (Reuters)

Najmanje trojica Palestinaca ubijena su jutros u razmjeni vatre s izraelskim vojnicima na okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AP.

Izraelska policija je saopćila kako su vojnici ušli u palestinsko selo Jabu da uhapse osumnjičene za napade na izraelske vojnike. Dalje se navodi kako su osumnjičeni otvorili vatru, a vojnici odgovorili pucnjavom i ubili trojicu članova pokreta Islamski džihad.

Policija je objavila fotografiju automatskih puški, pištolja i municije za koje tvrdi da su oduzete od osumnjičenih.

Oružane grupe mladih Palestinaca

Palestinsko ministarstvo zdravlja je identificiralo ubijene i potvrdilo da su ubijeni tokom izraelske vojne operacije.

Organizacija Islamski džihad je saopćila kako su njeni pripadnici otvorili vatru i bacali eksplozive na izraelske snage pošto je ubijen njen komandant Sufyan Fakhoury (26), bivši zatvorenik. Objavila je kako je oborila i izraelski dron tokom sukoba s vojnicima.

U proteklim mjesecima selo Jaba bilo je uporište palestinske oružane grupe mladih Palestinaca koji su izgubili nadu u okončanje izraelske okupacije koja se nastavlja već 56. godinu. Ta grupa je dio šireg trenda formiranja oružanih grupa širom Zapadne obale, koje se protive Palestinskoj upravi i tvrde da nemaju veze ni s jednom političkom partijom.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu zajedno s Pojasom Gaze i Istočnim Jerusalemom u ratu 1967. godine. Palestinci na tim teritorijama žele osnovati svoju državu.

Deseci ubijenih posljednjih mjeseci

Od rata se više od 500.000 jevrejskih naseljenika uselilo na Zapadnu obalu i sada živi u desetinama jevrejskih naselja koje međunarodna zajednica smtra nelegalnim i preprekom za mir.

Najmanje 74 Palestinca su ubijena od početka ove godine, među kojima ima dosta civila. S druge strane, posljednjih mjeseci ubijeno je 14 Izraelaca na Zapadnoj obali, nekoliko ih je i teško ranjeno.

Izvor: Agencije