Meloni osudila antisemitske parole uoči dolaska Netanyahua

Premijerka Italije osudila je antisemitske grafite uperene protiv njene glavne političke rivalke Elly Schlein, nove predsjednice opozicijske Demokratske partije.

Giorgia Meloni je izrazila solidarnost s Elly Schlein, nazivajući je žrtvom 'sramnog i nepristojnog čina' (EPA)

Premijerka Italije Giorgia Meloni osudila je u četvrtak antisemitske grafite uperene protiv njene glavne političke rivalke Elly Schlein, nove predsjednice opozicijske Demokratske partije.

Osudila je grafite uoči posjete izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, prve od kako je Meloni osvojila vlast prošle godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

U grafitima je bila nacrtana “svastika” u gradu Viterbo i bila je uperena protiv Elly Schlein, čiji je otac Amerikanac jevrejskog porijekla, zbog čega je bila meta antisemitskih napada tokom cijele političke karijere.

Politička solidarnost s rivalkom

Meloni je izrazila solidarnost sa Schlein, nazivajući je žrtvom “sramnog i nepristojnog čina”, dodajući da se “uvredljivi grafiti moraju osuditi apsolutnom čvrstinom”.

Njen ured je izdao saopćenje neposredno uoči dolaska Netanyahua, čiji je dolazak u Italiju planiran za četvrtak poslije podne.

Izraelski lider je morao helikopterom ići do aerodroma u Tel Avivu kako bi ušao u avion za Rim, nakon što su demonstranti blokirali njegovu putanju ka aerodromu.

Po dolasku u Rim očekuje se da Netanyahu posjeti jevrejski muzej i susretne se s jevrejskom zajednicom.

Izvor: Agencije