Mediji: Poređenje američke i ruske flote nuklearnih podmornica

SAD ima 64 podmornice u svojoj floti, dok se procjenjuje kako ih Rusija ima 58, piše Newsweek, pozivajući se na neprofitnu inicijativu NTI.

Moskva je 'značajno modernizirala svoju podmorničku silu proteklih godina' s 11 nuklearnih podmornica s balističkim projektilima i 17 nuklearnih borbenih podmornica (Reuters)

Ruske investicije u nuklearne podmornice izazivaju brigu zapadnih saveznika nakon što su ove vrste ruskih plovila razmještene nedaleko od obala Sjedinjenih Američkih Država i blizu evropskih članica Sjevernoatlantske alijanse, piše Newsweek.

Navodi se kako ruski predsjednik Vladimir Putin nastoji proširiti podvodne kapacitete Rusije, što dodatno plaši NATO države i njihove saveznike, a neki uspoređuju vojne investicije u podmornice s aktivnostima viđenim tokom Hladnog rata.

„Imamo indikacije da su nuklearne podmornice razmještene kod obala SAD-a, u Mediteranu i širom evropske periferije, na način koji podražava sovjetsko slanje podmornica tokom Hladnog rata“, kazao je za Newsweek Michale Peterson, direktor Instituta studija ruske mornarice.

‘Promijenile igru’

Američko ministarstvo odbrane naziva podmornice „vitalnim“ za nacionalnu odbranu, a američki arsenal se trenutno sastoji od flote podmornica s balističkim projektilima, podmornica s navodećim raketama i borbenih podmornica. Iz Ministarstva navode kako su nuklearne podmornice, od početka upotrebe 1954, “promijenile igru”.

Newsweek piše, pozivajući se na neprofitnu Inicijativu Nuklearna Prijetnja (NTI) kako SAD ima 64 podmornice u svojoj floti, dok se procjenjuje kako ih Rusija ima 58. Prema njenim podacima, američka mornarica ima 14 podmornica s balističkim projektilima (odnosno Ohio klasa podmornica). One mogu djelovati do 15 godina između servisa i često se šalju na produžene patrole odvraćanja napada.

Postoje tri klase borbenih podmornica, poznate kao Virginia, Seawolf i Los Angeles.

Prema sporazumu Novi START (New START), klasa Ohio može nositi 20 balističkih projektila. No, Putin je prošlog mjeseca, tokom govora ruskim zastupnicima, izjavio kako suspendira učešće svoje države u ovom sporazumu.

Ruska mornarica „ima jednu od najvećih flota podmornica na svijetu“, navode iz NTI-a. Dodaju kako je Moskva „značajno modernizirala svoju podmorničku silu proteklih godina“ s 11 nuklearnih podmornica s balističkim projektilima i 17 nuklearnih borbenih podmornica. Prema tim podacima, Rusija ima i devet nuklearnih podmornica s krstarećim projektilima te 21 borbenu podmornicu na dizelsko-električni pogon.

Dvije nove godišnje

Newsweek piše kako je prošlog mjeseca generalni direktor ruske Ujedinjene brodograditeljske korporacije Aleksej Rahmanov kazao kako će do kraja godine ruska mornarica dobiti dvije nove podmornice na nuklearni pogon. Istakao je kako je Sevmash, firma koja pravi ova plovila, „ubrzala ritam te sad može isporučivati jednu do dvije nuklearne podmornice godišnje“.

„Tako je bilo 2021. i 2022. i nadamo se kako će biti tako i 2023. godine“, dodao je i istakao kako će se ruskoj floti plovila „Aleksandar III“ i „Krasnojarsk“ pridružiti do kraja ove godine, a 2024. stiže i „Arhangelsk“.

Putin je prisustvovao ceremoniji porinuća „Aleksandra III“ 29. decembra, objavila je agencija TASS i navela kako je to sedma podmornica klase Borei-A koja može nositi 16 interkontinentalnih balističkih projektila Bulava.

Prošlog mjeseca je ruska mornarica razdužila nuklearnu stratešku podmornicu „Dmitri Donskoj“ koja je, također, mogla nositi rakete Bulava.

Šesta podmornica, poznata kao „Generalisimo Suvorov“, prebačena je sredinom januara ruskoj Sjevernoj floti na Arktiku nakon što je u decembru 2022. zvanično postala dio ruske mornarice.

No, kada se govori o ruskoj proizvodnji nuklearnih podmornica, Institut za ratne studije objavio je 1. marta kako je invazija na Ukrajinu utjecala na ruske kapacitete dugoročnog planiranja i ciljeva, uključujući i rad na novim nuklearnim podmornicama, zaključuje Newsweek.

Izvor: Agencije