Lukašenko potpisao zakon o smrtnoj kazni za zvaničnike osuđene za veleizdaju

Zakon proširuje krivičnu odgovornost za veleizdaju koju počini službeno lice na sve pojedince koji obavljaju državne poslove.

Zakon je usvojen u sklopu izmjena Krivičnog zakona (EPA)

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je u četvrtak zakon kojim se dozvoljava izricanje smrtne kazne državnim službenicima zbog zločina veleizdaje.

Zakon je usvojen u sklopu izmjena Krivičnog zakona čiji je cilj jačanje borbe protiv “zločina ekstremista, terorizma i antidržavne orijentacije”, , javila je državna novinska agencija Belta, prenosi Tanjug.

Zakon proširuje krivičnu odgovornost za veleizdaju koju počini službeno lice na sve pojedince koji obavljaju državne poslove.

Uvedena i novčana kazna

Za veći broj krivičnih dijela protiv države uvedena je novčana kazna.

Uvedena je krivična odgovornost za propagandu terorizma, diskreditaciju Oružanih snaga, drugih trupa i vojnih jedinica, militariziranih organizacija, kao i za odavanje državne tajne.

Istovremeno, zakonom se ukida krivična odgovornost za pojedince koji su spremali napad na institucije koje uživaju međunarodnu zaštitu ili akt sabotaže ako odustanu od te namjere i pomognu u sprečavanju navedenih krivičnih dijela.

Izvor: Agencije