Xi zatražio od vojske unapređenje sposobnosti u rang svjetske klase

Kineski predsjednik je istaknuo i potrebu da se unaprijede inovacije u nauci i tehnologiji, sa fokusom na ‘nezavisne i originalne projekte’.

Kineski predsjednik pozvao je na 'brže reformisanje oružanih snaga na standarde svjetske klase' (Reuters)

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je na „brže reformisanje oružanih snaga na standarde svjetske klase“, samo nekoliko dana nakon što je ministar vanjskih poslova Qin Gang upozorio na rastuću mogućnost sukoba Kine sa SAD-om ukoliko Washington ne promjeni svoju politiku, prenosi Tanjug.

“Kina mora da maksimizira svoje nacionalne strateške sposobnosti u pokušaju da sistematski unaprijedi ukupnu snagu zemlje da se nosi sa strateškim rizicima, zaštiti strateške interese i ostvari strateške ciljeve“, rekao je kineski predsjednik, prenosi AP.

Xi, koji je i generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsjednik Centralne vojne komisije, iznio je ove stavove na plenarnom sastanku delegacije Narodnooslobodilačke vojske i Narodne oružane policije, tokom prve sjednice 14. Nacionalnog narodnog kongresa, kineskog zakonodavnog tijela.

On je pozvao i na napore da se unaprijede inovacije u naučnoj i tehnološkoj oblasti, sa fokusom na “nezavisne i originalne projekte”, čime bi se bržim tempom “izgradilo samopouzdanje na visokom nivou i snaga u nauci i tehnologiji”.

Program koji je postavio Xi je u skladu sa brojnim pokrenutim nacionalnim strategijama, uključujući kampanju „ Proizvedeno u Kini 2025“, kojom zemlja želi da postane lider u 10 ključnih oblasti, od integrisanih kola do avioindustrije, kao i decenijama stara kampanja za civilno-vojnu integraciju u privredi, prenosi AP.

Mogućnost ozbiljnog sukoba

Xi je pomenuo i potrebu za „postizanjem ciljeva za stogodišnjicu Narodnooslobodilačke vojske 2027.“, datuma do kojeg, prema nekim američkim analitičarima, Kina namjerava da se osposobi da vojnim putem osvoji Tajvan, otok koji smatra svojom teritorijom i koji je saveznik SAD-a, navodi američka agencija.

Ministar vanjskih oslova Kine Qin Gang u utorak je upozorio na mogućnost da tenzije Pekinga i Washingtona dovedu do ozbiljnijeg sukoba.

“Ako SAD ne pritisne kočnicu, već nastavi da idu pogrešnim putem, nikakva zaštitna barijera ne može spriječiti iskakanje iz šina i sigurno će doći do sukoba i konfrontacije“, rekao je kineski ministar.

Qin je dodao da je “takvo rivalastvo bezobzirno kockanje, pri čemu su ulozi fundamentalni interesi dva naroda, pa čak i budućnost čovječanstva”.

Bijela kuća je u utorak odgovorila da nije za promjenu u odnosima između SAD-a i Kine, uključujući i odnose po pitanju Tajvana, kao i da SAD želi strateško takmičenje sa Kinom, a ne konflikt, navodi AP.

Izvor: Agencije