Francuska: Senat odobrio pomjeranje starosne granice za penziju

Gornji dom Parlamenta, u kojem većinu čini desničarska opozicija, odobrio je povećanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

U Parizu su prije nekoliko dana izbili sukobi između demonstranata i snaga sigurnosti (Anadolija)

Gornji dom Francuskog parlamenta, Senat, u kojem većinu čini desničarska opozicija, odobrio je u srijedu povećanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, što je ključna odredba najavljene reforme penzionog sistema koju predsjednik države Emmanuel Macron želi usvojiti tokom svog drugog mandata.

Glasanje, važno za Francusku vladu, dolazi u vrijeme dok nezadovoljni građani na poziv sindikata organiziraju proteste i štrajkove, prenosi Beta.

Poslije velikih demonstracija održanih u utorak, najavljeni su za subotu štrajkovi u više sektora.

Sindikati su zatražili da ih “hitno” primi Macron.

Senat je sa 201 glasom “za” usvojio odredbu reforme, dok je 115 senatora bilo protiv.

U Donjem domu nije bilo glasanja

To predstavlja pobjedu vlasti koja nastoji ubrzati parlamentarnu proceduru usvajanja reforme.

“Radujem se što su debate omogućile da se dođe do ovog glasanja”, izjavila je premijerka Elizabeth Borne, koja je ranije računala na glasove desničarske stranke Republikanci za usvajanje teksta.

U Donjem domu Parlamenta nije bilo glasanja, jer vlasti imaju relativnu većinu, a zbog gustog rasporeda dnevnog reda, zastupnici nisu stigli do odredbe o starosnoj granici.

Vlasti se nadaju da će Senat izglasati cijeli tekst do nedjelje, predviđenog roka završetka debate u Gornjem domu Parlamenta.

Potom je predviđen sastanak zajedničke komisije oba doma Parlamenta i dogovor o konačnom sadržaju teksta koji treba biti usvojen do 16. marta.

Izvor: Agencije