Bivši premijer Malezije uhapšen zbog korupcije

Muhyiddin Yassin uhapšen je i bit će izveden pred sud zbog optužbi za korupciju.

Bivši premijer je danas na ispitivanju u Agenciji za borbu protiv korupcije (Reuters)

Bivši premijer Malezije Muhyiddin Yassin uhapšen je i bit će izveden pred sud zbog optužbi za korupciju, saopćila je malezijska Agencija za borbu protiv korupcije, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AP.

Yassin je bio premijer od marta 2020. do augusta 2021. godine, a drugi je lider te azijske države koji će biti optužen nakon odlaska s funkcije.

Nekadašnji šef Vlade Malezije Najib Razak je, također, optužen za korupciju nakon što je izgubio na izborima 2018, a u augustu je osuđen na 12 godina zatvora.

Agencija za borbu protiv korupcije saopćila je kako će se Yassin (75) u petak suočiti s optužbama u vezi s navodnim zloupotrebama i pranjem novca u Vladinim projektima dodijeljenim dok je bio na vlasti.

Sporni projekti

Bivši premijer je danas na ispitivanju u Agenciji za borbu protiv korupcije, a u februaru je bio na razgovoru zbog dodjele projekata, uključujući programe ekonomske pomoći zbog COVID-19.

Sadašnji premijer Anwar Ibrahim naredio je reviziju Vladinih projekata koje su prethodne administracije odobrile zbog navodnog nepoštovanja pravila.

Dvojica visokih lidera iz Yassinove stranke Bersatu su, također, nedavno optuženi za korupciju. Agencija za borbu protiv korupcije zamrzla je stranačke bankovne račune zbog istrage.

Yassin, koji predvodi snažnu opoziciju kojom dominiraju islamisti, negirao je navode i optužio sadašnju Vladu da pokušava slomiti opoziciju uoči državnih izbora.

Izvor: Agencije