Biden kritizira republikance koji ‘umanjuju’ napad na Capitol

Američki predsjednik kritizirao je članove republikanske opozicije koji žele ‘umanjiti važnost’ napada pristalica Donalda Trumpa 6. januara 2021.

Ekstremno desničarske grupe i pristalice bivšeg predsjednika SAD-a upale su u zgradu Kongresa (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden kritizirao je članove republikanske opozicije koji žele “umanjiti važnost” napada pristalica njegovog prethodnika Donalda Trumpa na Capitol 6. januara 2021. godine, nakon emisije na Fox Newsu u kojoj se nastojalo umanjiti težinu događaja.

“Više od 140 policajaca je povrijeđeno 6. januara. Već sam rekao: kako se iko usuđuje umanjiti važnost ili negirati pakao kroz koji su prošli?”, upitao je američki predsjednik na Twitteru, iskazavši podršku kongresnoj policiji, prenosi Hina.

Demokrat je reagirao na objavu na Twitteru u kojoj se pozivalo na pismo načelnika kongresne policije Bryana Mangera, u kojemu se voditelja na Fox Newsu Tuckera Carlsona optužuje da je u svojoj emisiji izvukao “uvredljive i pogrešne zaključke” o napadu 6. januara 2021. godine.

“Nadam se da se republikanci u Zastupničkom domu [Kongresa] srame zbog svega što se činilo kako bi se ponizile naše redarstvene snage”, dodao je Biden u svojoj objavi.

Sporni snimak

Carlson, istaknuti lik mreže omiljene među američkim konzervativcima, dobio je od predsjednika Zastupničkog doma Kevina McCarthyja ekskluzivan pristup snimkama upada u Capitol na kojima je prikazana velika većina mirnih građana i tek “malen postotak” vandala.

Odluka republikanskog čelnika, koju je, kaže, donio radi transparentnosti, naišla je na oštre kritike, uglavnom iz redova demokrata.

Republikanski čelnik Senata, utjecajni Mitch McConnell, iz njegova tabora, ocijenio je da je Fox News načinio “grešku” kada je upad u Capitol pokazao “na način koji se potpuno razlikuje od onoga što misli načelnik policije Capitola”, oslanjajući se na Mangerovo pismo.

Izvor: Agencije