Australija od SAD-a kupuje pet nuklearnih podmornica

Podmornice su dio AUKUS pakta s Velikom Britanijom, koja bi također mogla zajednički s Australijom razviti ovaku vrstu podmornice.

Početkom 2030-ih Australija bi kupila tri podmornice klase Virginia i imala bi opciju kupiti još dvije (Reuters)

Očekuje se da će Australija objaviti da će kupiti pet američkih podmornica na nuklearni pogon klase Virginia u 2030-ima kao dio značajnog sigurnosnog pakta za Pacifik u kojem učestvuje sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom, prema tvrdnjama četiri američka dužnosnika.

Prema takozvanom AUKUS sporazumu, najmanje jedna američka podmornica posjetit će australske luke u nadolazećim godinama, a do kasnih 2030-ih nova klasa podmornica bit će izgrađena prema britanskom dizajnu i američkoj tehnologiji, rekao je jedan od dužnosnika novinskoj agenciji Reuters.

Australski premijer Anthony Albanese trebao bi se sastati sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom i britanskim premijerom Rishijem Sunakom u San Diegu kako bi otkrili sljedeće korake AUKUS-a.

Pakt o pacifičkoj sigurnosti prvi put je najavljen u septembru 2021, a očekuje se da će uključivati i saradnju na hipersoničnim projektilima, umjetnoj inteligenciji i kibernetičkom ratovanju.

Smatra se pokušajem suprotstavljanja kineskoj rastućoj moći i asertivnom pozicioniranju u regiji te je izazvao osudu Pekinga.

Nuklearne podmornice

Dvojica dužnosnika, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekli su da će, nakon godišnjih posjeta lukama, SAD rasporediti neke podmornice u zapadnoj Australiji do otprilike 2027.

Početkom 2030-ih Australija bi kupila tri podmornice klase Virginia i imala bi opciju kupiti još dvije.

Nuklearne podmornice mogu ostati pod vodom duže od konvencionalnih i teže ih je otkriti.

U međuvremenu, britanske novine Guardian izvijestile su, pozivajući se na više neimenovanih izvora, da je Velika Britanija “uspjela u svom pokušaju da Australiji proda nuklearne podmornice britanskog dizajna” i da je Sunak ministrima rekao vijest.

Sugerirao je da bi podmornice klase Virginia iz SAD-a mogle “pokriti jaz” dok su Australija i Velika Britanija radile zajedno na dizajnu podmornice sljedeće generacije iz postojećeg plovila klase Astute, napominjući da složenost zadatka znači da bi mogao biti spreman tek 2040-ih.

Novine Times također su izvijestile da će Australija nabaviti britanske podmornice.

Australska flota

U ponedjeljak je britanska vlada također treba objaviti ažuriranje svog takozvanog “Integriranog pregleda” sigurnosti, odbrane i vanjske politike, rekao je glasnogovornik Sunaka u Londonu.

Australija trenutno upravlja flotom od šest podmornica klase Collins na konvencionalni pogon, kojima će se radni vijek produžiti do 2036.

Najava AUKUS-a izazvala je zabrinutost među nekim regionalnim saveznicima Australije, uključujući Indoneziju i Maleziju, da bi to moglo potaknuti utrku u nuklearnom naoružanju u Indo-Pacifiku. U četvrtak ih je australski ministar odbrane pokušao umiriti.

“Jasno je da će ove podmornice imati sposobnost da djeluju u ratu, ali prava namjera je osigurati stabilnost i mir u našoj regiji”, rekao je ministar odbrane Richard Marles u parlamentu.

Prema početnom sporazumu u AUKUS-u, SAD i Velika Britanija složile su se da će Australiji osigurati tehnologiju i sposobnost za raspoređivanje podmornica na nuklearni pogon.

Ako australske podmornice zaista dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, to će biti prvi put od 1960-ih da se američke tehnologije za nuklearne podmornice izvoze, kada je SAD pomogao Britaniji da dizajnira svoju podmorničku flotu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada