Washington daje 26 miliona dolara za Rohinja izbjeglice

Nova pomoć povećava ukupnu američku humanitarnu pomoć Rohinja izbjeglicama od augusta 2017. na 2.1 milijardu dolara.

Gotovo milion pripadnika muslimanske manjine Rohinja živi u prenapučenim kampovima u Bangladešu (Reuters)

Sjedinjene Američke Države objavile su kako će osigurati 26 miliona dolara nove humanitarne pomoći Rohinja izbjeglicama u Bangladešu i regiji, prenosi Hina.

Gotovo milion pripadnika muslimanske manjine Rohinja živi u prenapučenim kampovima u Bangladešu nakon što su prebjegli iz Mijanmara koji im ne priznaje status svojih državljana.

U većinski budističkom Mijanmaru, većini Rohinja uskraćeno je državljanstvo i smatraju se ilegalnim imigrantima iz Južne Azije, zbog čega su prebjegli u Bangladeš, što je izazvalo jednu od najgorih svjetskih humanitarnih kriza.

Život u nesigurnim uslovima

“Ovo novo finansiranje omogućit će našim humanitarnim partnerima da nastave spašavati živote i pružati pomoć pogođenim zajednicama s obje strane granice u Mijanmaru i Bangladešu”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Rekao je da nova pomoć povećava ukupnu američku humanitarnu pomoć Rohinja izbjeglicama od augusta 2017. na 2.1 milijardu dolara.

Rohinje žive u nesigurnim uslovima i ovise o međunarodnoj pomoći. Svjetski program za hranu Ujedinjenih naroda (WFP) nedavno je najavio smanjenje obroka hrane u martu zbog nedostatka sredstava.

Izvor: Agencije