UN: Afganistan najmanje od svih zemalja svijeta poštuje prava žena

Od dolaska talibana na vlast u Afganistanu bilježi se konstantna diskriminacija žena i neprekidno donošenje mjera koje ograničavaju njihovih prava, saopćio je UN.

Ženama u Afganistanu je, između ostalog, zabranjeno da rade u vladinim i nevladinim organizacijama (AFP)

Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica misije UN-a u Afganistanu Roza Otunbayeva saopćila je na Međunarodni dan žena da je Afganistan pod vladom talibana i dalje država koja se najgore od svih zemalja na svijetu odnosi prema pravima žena i djevojčica, prenosi Tanjug.

Otunbayeva je dodala da je bilo “uznemiravajuće” vidjeti “namjerne i sistematske napore” talibanske vlasti da se žene i djevojčice u Afganistanu izbace iz javne sfere, prenosi AP.

Polovina populacije Afganistana je u jeku jedne od najvećih svjetskih i ekonomskih kriza prinudno vezana za kuću, a to je čin “nacionalnog samopovređivanja” ogromnih razmjera, istakla je ona.

“Svi Afganistanci, ne samo žene i djevojčice, će ovim činom biti osuđeni na siromaštvo i dugogodišnju zavisnost od humanitarne pomoći”, naglasila je Otunbayeva.

Zabrana rada

Afganistan će biti sve više izolovan od vlastitih građana i od ostatka svijeta, zaključila je šefica misije UN-a za Afganistan.

Misija UN-a je također saopćila da je od dolaska talibana na vlast u Afganistanu u augustu 2021. godine zabilježila takoreći konstantnu diskriminaciju žena i neprekidno donošenje mjera koje ograničavaju njihova prava.

Djevojčicama je dozvoljeno da pohađaju školu samo do šestog razreda, a afganistanske žene ne smiju da se pojavljuju na javnim mjestima kao što su parkovi i teretane.

Ženama u Afganistanu je, između ostalog, zabranjeno da rade u vladinim i nevladinim organizacijama.

Izvor: Agencije