Stoltenberg o članstvu Švedske u NATO-u: Postignut ‘napredak’ s Turskom

Čelnik NATO-a rekao je da najvažniji zadatak dovršiti ulazak dvije nordijske zemlje u savez te dodao da postoji ‘napredak’.

Stoltenberg uvjeren u skori prijem Švedske i Finske u NATO (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pohvalio je nastavak pregovora s Turskom o pristupanju Švedske i Finske toj organizaciji, spomenuvši “napredak” u tom pitanju koje Ankara blokira.

Dovršiti ulazak dvije nordijske zemlje je “najvažniji zadatak i postižemo napredak”, istaknuo je čelnik NATO-a na konferenciji za medije sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom tokom boravka u Švedskoj.

Švedska, prema kojoj Turska ima najviše prigovora, “ispunila je svoje obaveze” što ih je u junu u Madridu preuzela prema Ankari i “došlo je vrijeme da dovršimo proces ratifikacije”, ponovno je istaknuo.

Od trideset članica saveza, samo Turska i Mađarska još trebaju ratificirati dva nova ulaska, ali njihovo odobrenje je nužno.

Nakon diplomatske krize koju je prouzrokovalo spaljivanje Kur’ana u Stockholmu početkom januara, Ankara je prekinula teške pregovore.

Oni će se napokon nastaviti u četvrtak u Briselu, kao što je Turska najavila krajem februara.

Mađarska također ‘koči’

“Nedavno sam se sastao s turskim predsjednikom Erdoganom i sretan sam što je pristao nastaviti trilateralne sastanke” sa Švedskom i s Finskom, rekao je Stoltenberg.

Što se tiče Mađarske, čija najava ratifikacije potiče zabrinutost zbog mnogih kašnjenja zadnjih mjeseci, rasprava je počela prošle sedmice u parlamentu.

“Očekujem da će se proces brzo završiti”, rekao je generalni sekretar NATO-a.

“Nije pitanje hoće li” Švedska ući u savez, “nego kada” će to biti, dodao je.

Budimpešta podržava švedsko članstvo u NATO-u, ali švedski politički čelnici moraju prestati širiti “laži” o Mađarskoj, pa tako i “neutemeljene” kritike o nepoštovanju vladavine prava, rekao je Csaba Hende, zamjenik predsjednika mađarskog parlamenta i član Fidesza, stranke premijera Viktora Orbana.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada