Savezna istraga: Policija u Louisvilleu diskriminirala Afroamerikance

Policija grada u centralnom dijelu SAD-a ponovo je primjenjivala prekomjernu silu i druge nezakonite, diskriminatorne, pa i rasističke postupke, saopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

Veliki broj afroamerikanaca bio je žrtva policijske brutalnosti u SAD-u (Reuters)

Policija grada Louisvillea, u centralnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država, ponovo je primjenjivala prekomjernu silu i druge nezakonite, diskriminatorne, pa i rasističke postupke, pokazala je u srijedu savezna istraga, koja je snažno odjeknula u javnosti

Ovaj izvještaj je nastao nakon ubistva Breonne Taylor, zaposlene na odjelu hitne službe bolnice u Louisvilleu, u koju je policija ispalila najmanje osam metaka u njenom stanu 13. maja 2020. godine, prenosi Hina.

Sudbina Breonne Taylor, 26-godišnje Afroamerikanke, zgrozila je javnost, a njeno ime su izvikivali na protestima koji su potresli SAD tokom vala protesta protiv rasizma i policijskog nasilja u 2020. godini, kao odgovor na ubistvo Georgea Floyda u Minneapolisu.

Izvještaj saveznih vlasti, sastavljen nakon dvogodišnje istrage, objavio je u srijedu u Louisvilleu, najvećem gradu Kentuckyja, američki ministar pravosuđa Merrick Garland, koji je za tu priliku doputovao iz Washingtona.

Rasističko ponašanje i agresivna praksa

Ministarstvo pravosuđa u zaključcima kritizira “agresivnu praksu” policije u Louisvilleu i “njeno selektivno provođenje, posebno prema afroameričkom stanovništvu”.

“Policajci su se sami snimili kako iz svog automobila gađaju pješake bocama pića, vrijeđaju osobe s invaliditetom i Afroamerikance nazivaju ‘majmunima’ i ‘životinjama’ “, navodi se u izvještaju.

Savezni istražitelji su ujedno upozorili da je policija Louisvillea zloupotrijebila policijske pse i elektrošokere tipa Taser.

Tokom privođenja prečesto su se koristili zahvatom gušenja kako bi neutralizirali osumnjičenike, ističu.

U izvještaju se, također, izražava žaljenje zbog neopravdanih saobraćajnih kontrola, nezakonitih pretresa i ponavljanog uznemiravanja pripadnika manjina.

“Ovakvim ponašanjem policija Louisvillea je ponizila svoju misiju očuvanja javne sigurnosti i pokvarila svoj odnos sa stanovnicima, kojima bi trebala služiti i štititi ih”, rekao je Garland.

Izvor: Agencije