SAD i E3: Iran proizveo ‘opasnu’ količinu obogaćenog uranija

Čestice uranija obogaćene 83,7 posto pronađene su u elektrani u Fordou, planinskom mjestu gdje Islamska Republika obogaćuje uranij do 60 posto.

SAD i tri evropske zemlje kažu da Teheran mora objasniti kako je do toga došlo (AFP)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i tri najveće evropske sile (E3) saopćili su da je Iran proizveo manju količinu uranija obogaćenog gotovo 84 posto, što je veoma blizu nuklearnom oružju, te naveli da Teheran mora objasniti kako je do toga došlo.

Čestice uranija obogaćene 83,7 posto pronađene su u elektrani u Fordou, planinskom mjestu gdje Iran obogaćuje uranij do 60 posto, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Što se tiče otkrivenih čestica uranija obogaćenog 83,7 posto, svi članovi odbora bi trebali biti zabrinuti zbog ovog alarmantnog razvoja događaja”, navodi se u američkom saopćenju, objavljenom poslije sastanka odbora IAEA.

“Iran mora osigurati punu i neposrednu saradnju s IAEA kako bi se razjasnilo šta se dogodilo i olakšao sve odgovarajuće mjere verifikacije i praćenja koje Agencija smatra neophodnim kako bi svaka buduća pojava bila odmah otkrivena. Iran mora osigurati da se takav incident nikada više ne ponovi.”

‘Uznemireni pronalaskom u Fordou’

“Činjenica da se ovo dogodilo u jako utvrđenom objektu, koji je prvobitno tajno izgrađen, samo produbljuje našu zabrinutost”, kaže se u saopćenju.

Sjedinjene Američke Države i tri najveće evropske sile, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, poznate kao E3, na sastanku su se uzdržale od rezolucije kojom bi bio osuđen Iran, ali su stavili do znanja da bi mogli “aktivnije djelovati” na budućoj sjednici.

Kako se navodi, uranij obogaćen oko 90 posto smatra se oružjem, kod pronađenih čestica takozvani šiljak je veliki, ali ostaje nejasno da li je do njega došlo slučajno.

“Članice E3 su posebno uznemirene nedavnim pronalaskom u Fordou. Ovo neviđeno obogaćivanje do 83,7 posto U-235 je izuzetno ozbiljna eskalacija”, navele su evropske sile u zajedničkom saopćenju.

Izvor: Agencije