Papa Franjo imenovanjem žena na pozicije pomjera granice u Vatikanu

Reforme se sukobljavaju s mentalitetom sistema koji je u svojoj biti patrijarhalan te su one samo kozmetičke, tvrdi predsjednica udruženja Žene u Vatikanu.

Papa Franjo je pokrenuo brojne reforme u Vatikanu (EPA)

Imenovanjem žena na odgovorne dužnosti u Vatikanu papa Franjo pomiče granice, ali reforme se sukobljavaju s mentalitetom sistema koji je u svojoj biti patrijarhalan, prenosi Hina.

S najmanjom državom svijeta ponajprije se povezuju švicarski gardisti u šarenim odorama i kardinali, a žene su po strani.

No sve više žena zapošljava se u njenoj upravi. Ekonomistice, sekretarice, historičarke, arhivistice: u 2022. njihov udio među zaposlenima bio je 26,1 posto, a tek 19,3 posto bilo ih je u 2013, pokazuje anketa austrijske novinarke Gudrun Sailer objavljena u Vatican Newsu.

Iako takva promjena nailazi na pozitivan odjek u javnosti, desetak službenica koje su htjele ostati anonimne rekle su u razgovoru za AFP da još nailaze na protivljenje i omalovažavanje, posebno među svećenstvom.

“Još je velik put pred nama”, istaknula je jedna od njih, zaposlena već deset godina. Druga pak upozorava na “stakleni plafon i rašireno tutorsko ponašanje u kuloarima”, uz tradicionalnu sliku “nježne žene kakva se može vidjeti u papinim govorima”.

Da bi bile vidljivije, žene su se udružile i 2016. osnovale udruženje “Žene u Vatikanu” čijih se stotinjak članica sastaje jednom na mjesec.

“Cilj nam je stvoriti komunikacijsku mrežu i valorizirati ulogu žena”, rekla je za AFP njena predsjednica Margherita Romanelli.

Ogroman napredak

Godine 2012. počeo je izlaziti mjesečni prilog posvećen ženama u službenom vatikanskom dnevniku Osservatore Romanu. Njegova osnivačica, novinarka i historičarka Lucetta Scaraffia dala je ostavku 2019. žaleći se na “klimu nepovjerenja”.

Tvrdi da su Papine reforme uglavnom “kozmetičke” naravi i da zapravo prikrivaju “mačistički mentalitet” po kojem “žene trebaju služiti i ništa ne tražiti zauzvrat”.

U svećeničkoj sredini, broj žena na odgovornim dužnostima utrostručio se od izbora pape Franje prije deset godina. Tako je časna sestra Alessandra Smerilli 2021. postala prva žena imenovana za tajnicu (druga osoba) Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj.

“Prije samo deset godina takvo šta je bilo teško zamisliti”, ističe Gudrun Sailer, autorica knjige “Žene u Vatikanu”.

“Promjena mentaliteta je dugotrajan proces”, napominje Romilda Ferrauto, članica udruženja Žene u Vatikanu. “Franjina metoda je napraviti konkretan korak i čekati da se granice pomaknu”.

Izvor: Agencije