Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani novi premijer Katara

Šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani položio je zakletvu pred emirom Katara, šeikom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem.

Novi katarski premijer je već danas položio zakletvu (Al Jazeera)

Emir Katara, šeik Tamim bin Hamad Al-Thani, izdao je u utorak dekret o imenovanju aktuelnog šefa dilomatije te zemlje, 42-godišnjeg šeika Mohammed bin Abdulrahman Al-Thanija, za novog premijera zaljevske države.

Dekret stupa na snagu danom donošenja, a bit će objavljen i u službenom glasilu.

Šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani položio je istog dana zakletvu pred emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem, prenosi katarska državna agencija QNA.

Ceremoniji polaganja zakletve prisustvovao je zamjenik emira, šeik Abdullah bin Hamad Al-Thani.

Šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani rođen je 1. novembra 1980. godine u Dohi (Ad Dawhah, Qatar).

Ima diplomu iz ekonomije i poslovne administracije sa katarskog univerziteta.

Bogata poslovna i diplomatska karijera

Na čelo Ministarstva vanjskih poslova stupio je u januaru 2016. godine u turbulentnim vremenima za tu bogatu zemlju Arapskog zaljeva.

Imao je značajnu diplomatsku ulogu u vrijeme troipogodišnjeg ekonomskog bojkota od Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Egipta, koji je okončan u januaru 2021. godine.

Značajnom diplomatskom inicijativom, u kojoj je opet istaknuto mjesto imao angažman ministar Al-Thani, odnosi u Zaljevu i arapskom svijetu su se bitno poboljšali u posljednje dvije godine.

Vladari Saudijske Arabije, UAE-a i Egipta posjetili su Katar, koji je prošle godine bio domaćin Svjetskog prvenstva u nogometu, po mnogima najboljeg ikad organiziranog, prenosi AP.

Karijera premijera Al-Thanija se kontinuirano razvijala u proteklih 20 godina u oblasti ekonomije i diplomatije.

Na početku, 2003. godine, radio je kao ekonomski istraživač u Vrhovnom vijeću za porodična pitanja.

Napredovao je do pozicije direktora za ekonomska pitanja u mandatu 2005-09. godine.

Imenovan je 2009. godine za direktora Projekta podrške malom i srednjem poduzetništvu, kao i na poziciju direktora Odjela za javno-privatno partnerstvo pri Ministarstvu privrede i obrta.

Iste godine pokrenuo je “Enterprise Qatar” – organizaciju koja pruža tehničku i financijsku podršku malim i srednjim poduzećima.

Njegova politička agenda usmjerena je na poticanje programa ekonomske diverzifikacije kroz privlačenje direktnih stranih ulaganja (FDI) u Katar i promicanje poduzetničkih poduhvata za doprinos privrednom rastu zemlje.

Godinu kasnije postao je sekretar ličnog izaslanika Emira Oca Hamada bin Khalife Al Thanija, za poslove praćenja Emiri Diwana (suvereno tijelo i administrativni ured Emira).

Iste godine imenovan je za zamjenika predsjednika Upravnog odbora Qatar Mining Company.

Već naredne 2011. godine postao je predsjednik Izvršnog odbora Razvoja malog i srednjeg poduzetništva i predsjednik Upravnog odbora investicijskog društva Aspire – Katar.

Predsjednik Qatar Investment Authorityja

Pomoćnik ministra vanjskih poslova za poslove međunarodne saradnje postao je 2013. godine.

Njegova politika bila je usmjerena na promicanje multilateralne saradnje, zajedno s provedbom programa razvoja i pomoći.

Tokom 2014. vodio je restrukturiranje Katarskog fonda za razvoj i zagovarao usmjeravanje podrške osnovnom i srednjem obrazovanju, globalnom zdravstvu i privrednom razvoju.

U novembru 2018. godine imenovan je za predsjednika Qatar Investment Authorityja (QIA), državnog fonda osnovanog 2005. godine s ciljem zaštite i širenja finansijske imovine Katara i diverzifikacije ekonomije zemlje.

Trenutno je na dužnosti predsjednika Katarskog fonda za razvoj i član je Vrhovnog vijeća za ekonomska i investicijska pitanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada