Iran: Nova trovanja u školama, do 6. marta otrovano više od 5.000 učenika

U posljednja tri dana hospitalizovano je 280 učenika sa simptomima trovanja, a novi slučajevi otkriveni su u mjestima gdje se to i ranije dešavalo, uglavnom u internatima za djevojčice.

Desetine učenika hospitalizovano je u nekim gradovima iranskih provincija Gulistan i Kohgiluye-Buyer Ahmed zbog sumnje na trovanje (Reuters)

Desetine učenika hospitalizovano je u nekim gradovima iranskih provincija Gulistan i Kohgiluye-Buyer Ahmed zbog sumnje na trovanje.

Iranska studentska novinska agencija (ISNA) objavila je da su novi slučajevi trovanja otkriveni u nekim dijelovima gdje se više od tri mjeseca bilježe masovni slučajevi trovanja, uglavnom u internatima za djevojčice.

Mahmud Sehamet, prorektor na Univerzitetu medicinskih nauka Kohgiluye-Buyer Ahmed, naveo je da su 43 učenika tri škole hospitalizirana sa simptomima trovanja, prenosi Anadolija.

Naveo je da je u posljednja tri dana hospitalizovano 280 učenika sa simptomima trovanja.

Sehamet je kazao da je sedam učenika i dalje na liječenju.

Mnogi učenici poslani u bolnice

Šef Uprave za hitnu medicinsku pomoć Gulistana Muhammed Javad Mokessemi izjavio je da su mnogi učenici, uključujući nastavnika, poslani u bolnice sa simptomima trovanja.

Učenici pokazuju simptome kao što su respiratorni distres, mučnina, glavobolja i utrnulost udova.

U momentima dok su Iranci u šoku i bijesu zbog trovanja učenika širom zemlje, vlasti su pokrenule sudske i ministarske istrage kako bi otkrili odgovorne.

Aliriza Monadi Sefidan, predsjedavajuća parlamentarne komisije za obrazovanje, istraživanje i tehnologiju, koja radi na slučajevima trovanja čiji uzrok još nije jasno objašnjen, rekla je ranije da je utvrđeno da je dušik plin pronađen u otrovu koji se koristi u školama.

Krajem februara, zamjenik iranskog ministra obrazovanja i obuke Yunus Penahi smatra da je trovanje namjerno, jer neki ljudi žele da se sve škole, a posebno ženske, zatvore.

Protesti u Iranu

​​​​​​​Slučajevi trovanja uslijedili su nakon velikih protesta u zemlji, izazvanih smrću 22-godišnje Iranke dok je bila u policijskom pritvoru sredinom septembra.

Demonstracije koje su počele 17. septembra 2022. u Sakkizu, rodnom gradu Mahse Emini, proširile su se po cijeloj zemlji i pretvorile se u antivladine proteste.

Skoro 500 demonstranata je ubijeno, a više od 100 pripadnika obezbjeđenja je izgubilo život u višemjesečnim događajima.

Mohammad Hasan Asferi, član Istražne komisije iranskog parlamenta za slučajeve trovanja, izjavio je da je od 30. novembra 2022. do 6. marta više od 5.000 učenika, uglavnom djevojčica, otrovano u 230 škola u 25 provincija.

Izvor: Agencije