Deseci uhapšenih na protestima u Gruziji

Demonstranti protestuju protiv zakona koji bi regulisao ‘strane agente’, za koji kritičari kažu da je napravljen po uzoru na zakonodavstvo u susjednoj Rusiji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopćilo da je ukupno uhapšeno 66 osoba (EPA)

Gruzijska policija koristila je suzavac i šok bombe rano jutros kako bi rastjerala demonstrante ispred Parlamenta koji su protestovali protiv nacrta zakona o “stranim agentima”.

Dopisnik Reutersa je vidio kako policija za razbijanje demonstracija hapsi na Aveniji Rustaveli, prenosi Tanjug.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopćilo da je ukupno uhapšeno 66 osoba.

Nekoliko sati ranije, policija se također sukobila sa demonstrantima, a neki od njih su bacali Molotovljeve koktele i kamenje. Masa se tada okupila ispred parlamenta, gdje su pojedinci sklonili metalne barijere koje tu stoje da ne dozvole javnosti da uđe u zgradu.

Policija se također sukobila sa demonstrantima (EPA)

Kontroverzni zakon

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da ima povrijeđenih na obje strane, ocjenjujući da su protesti bili “izuzetno nasilni”.

Zastupnici u gruzijskom parlamentu sukobili su se u utorak dok je parlamentarni odbor raspravljao o kontroverznom zakonu koji bi regulisao ”strane agente”, za koji kritičari kažu da je napravljen po uzoru na zakonodavstvo u susjednoj Rusiji.

Zakon predviđa da organizacije, koje dobijaju više od 20 posto finansiranja iz inozemstva, budu registrovane kao “strani agenti” i da budu podvrgnute nadzoru Ministarstva pravde.

Gruzijska predsjednica Salome Zourabichvili najavila je da će staviti veto na zakon, za koji je rekla da će ugroziti nade Gruzije da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u, mada u toj zemlji parlament može da nadjača predsjednički veto.

Izvor: Agencije