Scholz: Njemačka neće imati problema sa nezaposlenošću

Njemački kancelar obećao je da će otvoriti više radnih mjesta ulaganjem u obnovljive izvore energije i inovativne tehnologije.

Scholz je rekao da su potrebna velika ulaganja kako bi se postigli klimatski ciljevi i osiguralo da Njemačka ostane konkurentna na svjetskoj sceni (Reuters)

Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je da će otvoriti više radnih mjesta ulaganjem u obnovljive izvore energije i inovativne tehnologije.

“Njemačka će ostaviti problem nezaposlenosti iza sebe u narednih nekoliko godina. Postoji mnogo poslova za koje nam treba mnogo žena i muškaraca koji rade ovdje u Njemačkoj ili dolaze iz drugih zemalja”, rekao je Scholz na konferenciji za novinare nakon dvodnevnog sastanka Vlade u palati Schloss Meseberg u okolici Berlina, prenosi Anadolija.

Scholz je ponovio cilj Vlade da modernizira industriju podržavanjem ulaganja u inovativne i klimatski prihvatljive tehnologije.

Velika ulaganja

Naglasio je da su potrebna velika ulaganja kako bi se postigli klimatski ciljevi i osiguralo da Njemačka ostane konkurentna na svjetskoj sceni.

“Moramo izgraditi četiri do pet novih vjetroturbina dnevno do 2030. godine i farmu solarnih panela veličine više od 40 fudbalskih terena dnevno”, istakao je njemački kancelar.

Njemačka Vlada planira smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 65 posto do 2030. i postići klimatsku neutralnost najkasnije do 2045. godine.

Izvor: Agencije