Guterres: Ravnopravnosti spolova neće biti barem još tristo godina

Generalni sekretar UN-a ocijenio je ‘napredak ostvaren prije nekoliko decenija nestaje pred našim očima’.

Generalni sekretar je iskazao podršku ravnopravnosti spolova (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izrazio je žaljenje zbog toga što je ravnopravnost muškaraca i žena u svijetu sve dalje, a ostvarit će se u najboljem slučaju “za tristo godina”.

“Ravnopravnost spolova je sve dalje. Uz sadašnji ritam, tijelo UN Žene smatra da će se ostvariti za tristo godina”, istaknuo je Guterres u govoru povodom početka dvosedmične rasprave u New Yorku koju organizira Komisija za položaj žena (CSW) i dva dana prije Međunarodnog dana žena 8. marta.

U dvorani Generalne skupštine, on je ocijenio da se “ženska prava gaze, prijeti im se, nad njima se čini nasilje širom svijeta” te da “napredak ostvaren prije nekoliko decenija nestaje pred našim očima”.

Naveo je primjer Afganistana, gdje su talibani u augustu 2021. preuzeli vlast i gdje su “žene i djevojke isključene iz javnog života”.

Uvijek uz žene

Guterres nije spomenuo Iran, koji je 14. decembra 2022. izbačen iz Komisije za položaj žena s “trenutnim” efektom, zbog gušenja pobune koju žene predvode od septembra iste godine.

“Stoljeća patrijarhata, diskriminacije i mučnih stereotipa stvorili su ponor među spolovima, u nauci i u tehnologiji”, sektorima u kojima je među dobitnicima Nobelove nagrade “tek tri posto žena”, rekao je.

Odao je priznanje francuskoj naučnici “Emmanuelle Charpentier i američkoj Jennifer Doudni koje su bile prvi ženski tim u historiji koji je prije tri godine (2020.) dobio Nobelovu nagradu za nauku na polju hemije.

“Muški timovi su nagrađeni 172 puta”, dodao je.

“Patrijarhat uzvraća napad. Mi također. Ovdje sam kako bih jasno i odlučno poručio: Ujedinjeni narodi su svugdje uz žene i uz djevojke”, zaključio je generalni sekretar UN-a.

Izvor: Agencije