Američki ministar odbrane u iznendanoj posjeti Iraku

Posjeta za cilj ima pokazati da je Washington predan održavanju svoje vojne prisutnosti u toj zemlji, gotovo 20 godina nakon invazije.

Austin, najviši dužnosnik vlade predsjednika Joea Bidena koji je posjetio Irak, bio je posljednji komadant tamošnjih američkih snaga (EPA)

Američki ministar odbrane Lloyd Austin nenajavljeno je stigao u Irak u posjetu za koji su američke vlasti rekle da za cilj ima pokazati da je Washington predan održavanju svoje vojne prisutnosti u toj zemlji, gotovo 20 godina nakon što je invazija koju je predvodio SAD svrgnula Sadama Husseina, prenosi Hina.

U invaziji pokrenutoj 2003. poginuli su deseci hiljada iračkih civila te je ona dovela do nestabilnosti koja je na kraju otvorila put usponu grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), nakon što je SAD povukao većinu snaga 2011. godine.

Austin, najviši dužnosnik vlade predsjednika Joea Bidena koji je posjetio Irak, bio je posljednji komadant tamošnjih američkih snaga.

“Ovdje sam kako bih ponovno potvrdio strateško partnerstvo SAD-a i Iraka dok napredujemo prema sigurnijem, stabilnijem i suverenijem Iraku”, rekao je Austin.

SAD u Iraku ima 2.500 vojnika

Sjedinjene Američke Države u Iraku trenutno imaju 2.500 vojnika, uz još 900 u Siriji. Oni savjetuju i pomažu lokalne trupe u borbi protiv boraca ISIL-a koji su 2014. u obje zemlje zauzeli veliku teritoriju.

“Ono što će (Iračani) čuti od njega je predanost zadržavanju prisutnosti naših snaga, ali ne radi se samo o vojnom elementu. SAD je zainteresiran za strateško partnerstvo s vladom Iraka”, rekao je visoki dužnosnik američke odbrane, govoreći pod uslovom anonimnosti.

ISIL je izgubio snagu koju je nekad imao, ali u dijelovima sjevernog Iraka i sjeveroistočne Sirije i dalje djeluju njene militantne ćelije.

Austinov posjet simbol je i podrške iračkom premijeru Mohamedu al-Sudaniju u borbi protiv iranskog utjecaja u zemlji.

Sastanak sa liderima Kurda

Oružane grupe koje imaju podršku Irana u Iraku nekoliko su puta raketirale američke snage i njihovu ambasadu u Bagdadu.

SAD i Iran su 2020. bile na rubu direktnog sukoba nakon što su američke snage u Iraku eliminirale komadanta iranske Revolucionarne garde Qasema Soleimanija.

“Mislim da irački čelnici dijele naš interes da Irak ne postane poprište sukoba između SAD-a i Irana “, dodao je dužnosnik.

Austin će se sastati sa Sudanijem te s predsjednikom regije Irački Kurdistan, Nechirvanom Barzanijem, usred dugotrajnog spora oko budžeta i podjele prihoda od nafte između nacionalne i kurdske vlade.

Izvor: Agencije