Univerziteti u Afganistanu ponovno otvoreni, ženama i dalje zabranjen pristup

Zabrana pohađanja univerziteta jedno je od nekoliko ograničenja nametnutih ženama otkako su se talibani vratili na vlast u augustu 2021.

Ženama u Afganistanu zabranjen je pristup svim univerzitetima (EPA)

Univerziteti u Afganistanu ponovno su otvoreni nakon zimske pauze, ali su se na nastavu vratili samo muškarci, dok talibanske vlasti ženama i dalje zabranjuju pristup.

Zabrana pohađanja univerziteta jedno je od nekoliko ograničenja nametnutih ženama otkako su se talibani vratili na vlast u augustu 2021. i izazvala je globalni bijes, uključujući i cijeli muslimanski svijet.

“Srceparajuće je vidjeti muškarce kako idu na fakultet, dok mi moramo ostati kući. Ovo je diskriminacija na osnovu spola jer nam islam dopušta sticanje visokog obrazovanja. Niko nas ne bi trebao spriječiti u učenju”, rekla je dvadesetdvogodišnja Rahela iz središnje pokrajine Ghor, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

Talibanska vlada uvela je zabranu nakon što je optužila studentice da se ne pridržavaju strogog kodeksa oblačenja i zahtjeva da na fakultet dolaze u pratnji muškog člana porodice.

Većina univerziteta već je uvela odvojene ulaze i učionice te dopustila da ženama predaju samo profesorice ili stariji muškarci.

Uskraćene za obrazovanje

“Bolno je vidjeti da su hiljade djevojaka danas uskraćene za obrazovanje”, rekao je za AFP Mohammad Haseeb Habibzadah, student informatike na Univerzitetu Herat.

“Pokušavamo riješiti ovaj problem, razgovaramo s predavačima i drugim studentima kako bismo pronašli način na koji bi mladići i djevojke mogli zajedno učiti i napredovati”, rekao je.

Nekoliko talibanskih dužnosnika kaže da je zabrana obrazovanja ženama privremena, ali, uprkos obećanjima, srednje škole za djevojčice nisu otvorene već više od godinu dana.

Vlasti su iznijele niz izgovora za zatvaranje, od nedostatka sredstava do vremena potrebnog za preuređenje nastavnog plana i programa prema islamskim načelima.

Međutim, neki talibanski dužnosnici tvrde da su ultrakonzervativni klerici koji savjetuju afganistanskog vrhovnog vođu Hibatullaha Akhundzadu duboko skeptični prema modernom obrazovanju za žene, te da je to stvarni razlog ove zabrane.

Izvor: Agencije