Khamenei: Trovanje učenica u Iranu ‘neoprostiv zločin’

Vrhovni vođa Irana zatražio je kažnjavanje počinitelja, nakon što je više od hiljadu djevojčica i djevojaka u različitim školama otrovano od novembra.

Neki političari sugeriraju da su za trovanje odgovorne vjerske grupe koje se protive obrazovanju djevojčica i djevojaka (Reuters)

Trovanje učenica u školama diljem Irana “neoprostiv je zločin”, rekao je vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei i zatražio kažnjavanje počinitelja u pokušaju da umiri javnost, zbog čega je najavio i pomilovanje za 80.000 zatvorenika, među kojima su brojni demonstranti, javlja Hina.

“Vlasti bi trebale ozbiljno istražiti trovanja učenica. To je neoprostiv zločin. Počinitelje tog zločina trebalo bi strogo kazniti”, rekao je ajatolah Ali Khamenei, prenijeli su državni mediji.

Više od hiljadu iranskih djevojčica i djevojaka u različitim školama od novembra je otrovano “blagim otrovom”, prema državnim medijima i dužnosnicima.

Neki političari sugeriraju da su za trovanje odgovorne vjerske grupe koje se protive obrazovanju djevojčica i djevojaka.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi optužio je u petak vanjske neprijatelje za niz trovanja u školama za djevojčice u Iranu.

Napadi počeli u novembru

“Riječ je o projektu da se izazove haos u zemlji, u kojem neprijatelj želi posijati strah među roditelje i učenike”, rekao je predsjednik, prenosi Reuters.

Nije precizirao o kojim se neprijateljima radi, no iranski čelnici redovno optužuju Sjedinjene Američke Države i Izrael da rade protiv Irana.

Napadi su počeli u novembru u svetom šiitskom gradu Komu u središnjem Iranu, a proširili su se u najmanje 25 od ukupno 31 iranske pokrajine.

Neki roditelji su zbog napada ispisali djecu iz škole te održavaju demonstracije protiv vlasti.

Zamjenik ministra zdravstva Junes Panai indirektno je potvrdio da je riječ o namjernom trovanju.

Traži se istraga

“Nakon trovanja nekoliko učenica u školama u Komu, otkriveno je kako su neki ljudi željeli da se zatvore sve škole, a posebno škole za djevojčice”, rekao je Panai, a prenijela je državna novinska agencija IRNA.

Nije pojasnio tu izjavu, a do sada nije bilo hapšenja povezanih s trovanjima.

Roditelji otrovanih učenica okupili su se 14. februara ispred gradske uprave kako bi “zatražili objašnjenje”, izvijestila je IRNA.

Peticiju kojom traže istragu zbog vala trovanja učenica i studentica tokom protekla tri mjeseca potpisalo je pet stotina istaknutih iranskih umjetnika, objavio je u nedjelju dnevni list Šarg.

Učenice su otrovane u jeku demonstracija u Iranu izazvanih smrću 22-godišnje iranske Kurtkinje Mahse Amini u pritvoru zbog navodnog kršenja strogog kodeksa odijevanja za žene.

Khamenei je amnestirao više od 80.000 zatvorenika, izvijestili su državni mediji, a prenosi Agencija dpa.

Oprost uoči godišnjice

Mnogi od njih zatvoreni su tokom protuvladinih demonstracija.

Oprost zatvorenicima Khamenei je dodijelio u februaru uoči godišnjice Islamske revolucije iz 1979.

Slična oslobađanja zatvorenika obavljala su se prigodno i prijašnjih godina.

Kritičari režima tvrde da je oprost način na koji vlasti pokušavaju umiriti demonstrante koji otvoreno zazivaju pad političkog i vjerskog režima.

Aktivisti za ljudska prava su, također, kazali da oprost zahtijeva optužnicu pa zatvorenici, da bi bili pušteni, moraju sami sebe optužiti.

Višemjesečne demonstracije potaknute smrću Mahse Amini najveća su kriza s kojom se Iran suočava u posljednjih nekoliko desetljeća i u sukobima s policijom ubijeno je više od 500 demonstranata.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada