Južna Koreja objavila plan za obeštećenje žrtava japanske okupacije

Južna Koreja predstavila je plan za obeštećenje žrtava prisilnog rada u doba japanske okupacije iz fonda koji bi punile južnokorejske kompanije.

Prema podacima Seula, oko 780.000 Korejaca bilo je prisiljeno raditi u 35 godina japanske okupacije (Reuters)

Južna Koreja predstavila je plan za obeštećenje žrtava prisilnog rada u doba japanske okupacije iz fonda koji bi punile južnokorejske kompanije, a što nailazi na kritike jer ne obavezuje i japansku stranu na uplate.

Plan su odmah pozdravili Tokio te Washington koji dvije zemlje smatra svojim najvećim saveznicama u regiji i važno mu je da čvrsto sarađuju, prenosi Hina.

Južnokorejski ministar vanjskih poslova Park Jin izrazio je nadu “da će Japan pozitivno odgovoriti na odluku da japanske kompanije pridonesu dobrovoljnim uplatama u fond te da se ponovno se izvine žrtvama”.

Južna Koreja i Japan važni su saveznici Sjedinjenih Američkih Država u regiji, ali njihove bilateralne veze decenijama otežava breme brutalnog kolonijalnog zakona koji je Japan nametnuo Koreji od 1910. do 1945.

Prema podacima Seula, oko 780.000 Korejaca bilo je prisiljeno raditi u 35 godina japanske okupacije, a žene su bile seksualne ropkinje japanske vojske, nazivane “ženama za utjehu”.

Uspostava fondacije

Tokio insistira na tome da su sva potraživanja i spor iz kolonijalnog razdoblja riješeni sporazumom iz 1965, kojim su dvije zemlje uspostavile diplomatske odnose, a Japan isplatio odštetu od 800 miliona dolara u obliku subvencija i povoljnih zajmova.

No odnosi su se pogoršali od 2018. kada je Vrhovni sud Južne Koreje donio historijsku odluku naredbom japanskim kompanijama da isplate odštete manjem broju žrtava.

Novi plan Seula predviđa uspostavu fondacije u koju bi donacije uplaćivale velike južnokorejske kompanije koje su same primile ratne reparacije Japana.

Japanska vlada pozdravila je mjere “kao napor prema uspostavi zdravih odnosa između Japana i Južne Koreje”, rekao je japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi.

Ipak je potvrdio da njegova vlada ostaje pri izjavi iz 1998. koja već uključuje izvinjenje.

Seksulano ropstvo

Historijski spor i napetosti s godinama su se fokusirale na seksualno ropstvo tokom Drugog svjetskog rata.

Prema većini historičara, oko 200.000 žena – uglavnom iz Koreje, ali i drugih azijskih zemalja, među njima i Kine, bilo je prisiljeno na prostituciju u zatvorenim javnim kućama za japansku vojsku.

Seul i Tokio zaključili su 2015. sporazum kojim će “konačno i nepovratno” riješiti to pitanje. Japan se službeno izvinio i osnovana je fondacija za žrtve u koju je uplaćeno milijardu jena.

Međutim, Južna Koreja to pitanje ponovno aktuelizira zbog nezadovoljstva žrtava i njihovih porodica.

Ministar vanjskih poslova SAD-a Antony Blinken pozdravio je “historijski” plan Južne Koreje.

“Pozdravljamo historijske najave”, rekao je Blinken u saopćenju i pohvalio “hrabrost” i “viziju” vlada Južne Koreje i Japana, “dvije najvećih saveznica” SAD-a koje će sporazumom unaprijediti bilateralne odnose.

Izvor: Agencije