Izraelski Knesset obnovio zakon o zabrani spajanja palestinskih porodica

Izraelski parlament (Knesset) odobrio je produženje privremenog zakona na još godinu na osnovu kojeg je spriječeno spajanje palestinskih porodica.

Zakon se uglavnom odnosi na Palestince koji žive u istočnom Jerusalemu ili u Izraelu i koji su u braku sa Palestincima sa Zapadne obale ili Gaze (EPA)

Izraelski parlament (Knesset) odobrio je u ponedjeljak produženje privremenog zakona na još godinu na osnovu kojeg je spriječeno spajanje palestinskih porodica.

Zakon se odnosi na spajanje porodica i blokira automatsko pravo na izraelsko državljanstvo, ili boravak u toj zemlji za Palestince na osnovu braka s izraelskim državljanima, prenosi Anadolija.

Obnavljanje zakona usvojeno je sa 20 glasova za u odnosu na devet protiv, navodi se u saopštenju Knesseta.

Taj zakon, usvojen 2003. godine u jeku Druge intifade, palestinskog ustanka protiv okupacije, svake godine se obnavljao.

Zakon se uglavnom odnosi na Palestince koji žive u istočnom Jerusalemu ili u Izraelu i koji su u braku sa Palestincima sa Zapadne obale ili Gaze. Zakon zabranjuje tim porodicama da dobiju boravišne dozvole u Izraelu.

‘Suprotnost demokratiji’

Prema zakonu, ministru unutrašnjih poslova nije dozvoljeno da daje državljanstvo ili boravišnu dozvolu u Izraelu bilo kojem državljaninu Iraka, Irana, Sirije i Libana.

Članica Knesseta Iman Khatib-Yasin opisala je obnavljanje zakona kao “potpunu suprotnost demokratiji”.

“To je samo po sebi rasizam. Svaki put kada moraju da obnove svoj privremeni boravak, plaše se trenutka kada će im biti rečeno da napuste (Izrael, op.a.) i da budu odvojeni od svojih supružnika ili djece”, rekla je Khatib-Yasin.

Prema palestinskim i izraelskim nevladinim organizacijama, hiljade je palestinskih porodica na koje se pomenuti zakon odnosi.

Izvor: Agencije